Do przygotowania sosu czosnkowego będzie nam potrzebne naprawdę niewiele.
Składniki
Mały jogurt naturalny,
6 łyżek majonezu,
Czosnek
Sól pieprz
Rozgniatamy ząbki czosnku ja używam 3 można użyć mniej lub więcej w zależności od smaku dodajemy resztę składników i doprawiamy. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki do przegryzienia smaku i nabrania pikanterii.
Smacznego
sobota, 28 września 2013
czwartek, 26 września 2013
Sałatka gyros
Składniki:
Filet kroimy w kostkę i obsmażamy na odrobinie tłuszczu. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawę i obsmażamy przez 2 minuty. Kapustę szatkujemy. Cebulę, ogórki, paprykę kroimy w kostkę oraz dodajemy odcedzoną kukurydze. Sos przygotowujemy z połączenia majonezu i keczupu, doprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego
- filet z kurczaka,
- średniej wielkości kapusta pekińska,
- cebula (można użyć czerwonej),
- papryka czerwona,
- 3 ogórki małosolne,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- 4 łyżki majonezu i keczupu,
- przyprawa gyros
- olej do smażenia,
- sól, pieprz do smaku.
Filet kroimy w kostkę i obsmażamy na odrobinie tłuszczu. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawę i obsmażamy przez 2 minuty. Kapustę szatkujemy. Cebulę, ogórki, paprykę kroimy w kostkę oraz dodajemy odcedzoną kukurydze. Sos przygotowujemy z połączenia majonezu i keczupu, doprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego
środa, 25 września 2013
Tort Bezowy
Składniki:
Serek maskarpone mieszamy z ubitą na sztywno śmietaną. Dodajemy 4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej według uznania). Gotowe spody smarujemy przygotowaną masą i przekładamy świeżymi malinami (można użyć też innych owoców leśnych).
Smacznego ;)
- 2 lub 3 spody bezowe
- 400g serka mascarpone
- 200ml śmietany kremówki
- 400g świeżych malin
- cukier puder
Serek maskarpone mieszamy z ubitą na sztywno śmietaną. Dodajemy 4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej według uznania). Gotowe spody smarujemy przygotowaną masą i przekładamy świeżymi malinami (można użyć też innych owoców leśnych).
Smacznego ;)
poniedziałek, 23 września 2013
Cukier waniliowy
Zrobienie domowego cukru waniliowego jest bardzo proste potrzebne jest do tego słoiczek w którym będziemy przechowywać cukier, 3/4 naczynia wypełniamy cukrem i dodajemy przekrojoną laskę waniliową wraz z nasionkami. Całość dokładnie wymieszać i gotowe cukier waniliowy do przygotowywania ciast, deserów gotowy.
poniedziałek, 16 września 2013
Racuchy z jabłkami
Składniki :
1kg jabłek,
szklanka mąki,
łyżeczka cynamonu,
1 jajko,
2 łyżeczki miodu.
olej do smażenia,
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach do miski do której dodajemy cynamon, miód, mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu wykładamy nasze racuszki. Ciasto rozprowadzamy tak aby było cienkie. Obsmażamy na złoty kolor z obu stron. Podajemy obsypane cukrem pudrem.
Smacznego
1kg jabłek,
szklanka mąki,
łyżeczka cynamonu,
1 jajko,
2 łyżeczki miodu.
olej do smażenia,
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach do miski do której dodajemy cynamon, miód, mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu wykładamy nasze racuszki. Ciasto rozprowadzamy tak aby było cienkie. Obsmażamy na złoty kolor z obu stron. Podajemy obsypane cukrem pudrem.
Smacznego
piątek, 13 września 2013
Sernik na Zimno
Składniki:
150g herbatników,
100g masła,
700g twarogu z wiaderka,
400ml śmietany 30%
100g cukru pudru,
250g jagód,
30g żelatyny
opakowanie cukru waniliowego.
Przygotowanie
Herbatniki rozdrabniamy można to zrobić blenderem, ale można też zawinąć je w ręcznik kuchenny i pokruszyć przy użyciu wałka do ciasta. Masło rozpuszczamy w garnuszku i przestudzamy dodajemy je do ciastek i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę wykładamy na spód tortownicy. Żelatynę rozpuszczamy w około 70 ml wody. Twarożek mieszamy z cukrem pudrem i waniliowym dodajemy przestudzoną żelatynę i połowę ubitej na sztywno śmietany. Ser wykładamy na schłodzony spód w połowie nakładania masy przesypujemy połową naszych jagód. Tortownice z sernikiem wkładamy do lodówki na noc, aż wszystko ładnie stężeje. Na wierzch smarujemy bita śmietaną i obsypujemy drugą połową jagód do dekoracji.
sobota, 7 września 2013
Baklazan zapiekany z pomidorami
Składniki
2 bakłażany,
2 ząbki czosnku,
4 dojrzałe pomidory,
Pół słoiczka kaparów,
Pół pęczka pietruszki,
100g startego sera,
4 łyżki bułki tartej
Olej z oliwek,
Sól, pieprz
Przygotowanie
Bakłażana wrzucamy do gotującej się wody na 10-15 min (gotujemy do miękkości)
Odcedzamy i pozostawiamy na chwile do przestudzenia. Kroimy na pół i przy użyciu łyżki wybieramy miąższ z bakłażana ale zostawiamy około 0,5 cm miąższu z Skorka. Na rozgrzany tłuszcz dajemy drobno pokrojone Ząbki czosnku oraz pokrojony miąższ z bakłażana wraz z pokrojonymi w Kostkę pomidorami. W misce dajemy nasz ser pokrojone kapary bułkę tarta pietruszkę przyprawy i dodajemy tez nasz przygotowany sos całość mieszamy . Połówki bakłażana wykładamy w naczyniu żaroodpornym. Wypełniamy je naszą masa i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 'C na 20 minut.
Smacznego
2 bakłażany,
2 ząbki czosnku,
4 dojrzałe pomidory,
Pół słoiczka kaparów,
Pół pęczka pietruszki,
100g startego sera,
4 łyżki bułki tartej
Olej z oliwek,
Sól, pieprz
Przygotowanie
Bakłażana wrzucamy do gotującej się wody na 10-15 min (gotujemy do miękkości)
Odcedzamy i pozostawiamy na chwile do przestudzenia. Kroimy na pół i przy użyciu łyżki wybieramy miąższ z bakłażana ale zostawiamy około 0,5 cm miąższu z Skorka. Na rozgrzany tłuszcz dajemy drobno pokrojone Ząbki czosnku oraz pokrojony miąższ z bakłażana wraz z pokrojonymi w Kostkę pomidorami. W misce dajemy nasz ser pokrojone kapary bułkę tarta pietruszkę przyprawy i dodajemy tez nasz przygotowany sos całość mieszamy . Połówki bakłażana wykładamy w naczyniu żaroodpornym. Wypełniamy je naszą masa i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 'C na 20 minut.
Smacznego
czwartek, 5 września 2013
Ulubiona restauracja
Hey
Chciał bym wam polecić moją ulubioną restaurację. Jest nią "Zielona antresola" mieści się ona na ulicy zielonej w Lesznie, województwo wielopolskie. W swoim menu ma wiele rodzajów pierogów i naleśników na słodko lub wytrawnie oraz naleśniki zapiekane np. lasagna (Przepyszne). W swej ofercie ma także wiele rodzajów herbat . Wystrój jest bardzo romantyczny z ciekawym, delikatnym oświetleniem. Latem jest ogródek wiedeński, w którym jest wiele roślin. Wewnątrz też są rośliny, a na zimę jest zawsze ładnie przystrojona. Obsługa bardzo miła. Jeden minus to karta tylko w języku polskim. Ceny są bardzo przystępne, a porcje solidne.
Serdecznie wam polecam.
A jakie są wasze ulubione restauracje?
Chciał bym wam polecić moją ulubioną restaurację. Jest nią "Zielona antresola" mieści się ona na ulicy zielonej w Lesznie, województwo wielopolskie. W swoim menu ma wiele rodzajów pierogów i naleśników na słodko lub wytrawnie oraz naleśniki zapiekane np. lasagna (Przepyszne). W swej ofercie ma także wiele rodzajów herbat . Wystrój jest bardzo romantyczny z ciekawym, delikatnym oświetleniem. Latem jest ogródek wiedeński, w którym jest wiele roślin. Wewnątrz też są rośliny, a na zimę jest zawsze ładnie przystrojona. Obsługa bardzo miła. Jeden minus to karta tylko w języku polskim. Ceny są bardzo przystępne, a porcje solidne.
Serdecznie wam polecam.
A jakie są wasze ulubione restauracje?