wtorek, 30 września 2014

Smaak Festijn - Slow Food w Holandii

W miniony weekend wybraliśmy się do  miasta niedaleko od oddalonego od nas, w którym odbywał się piknik   Slow Food pod nazwą Smaak Festijn. Pogoda nam dopisywała  a na miejscu czekało na nas  wiele atrakcji i smakołyków.  Do próbowania był duży wybór serów, win i domowej roboty dżemów. Wszystkie te produkty były z naszego regionu, a paru pobliskich farmerów  wystawiło się z swoimi owocami i warzywami.  Jak na takich rodzinnych piknikach przystało nie zabrakło też atrakcji dla dzieci, które mogły one przygotować własnoręcznie przygotowane deserki z jabułka. 

Poniżej mała fotorelacja. 


W takiej pięknej lokalizacji odbywał się festiwal 


można było zobaczyć kolorowe marchewki i fioletowe ziemniaki 












własnoręcznie robiony makaron smakuje najlepiej :) 



Nie brakowało też rzeczy do pieczenia 


Oryginalne pojazdy   






Nas skusiła pizza świeżo  robiona i wypiekana, którą zjedliśmy na pięknie przystrojonych stołach. 






 Kurs wypiekania domowego chleba. 














środa, 17 września 2014

Gruszka z czekoladą

Właśnie teraz we Wrześniu  jest sezon na gruszki, smakują one wówczas najlepiej słodziutkie i dojrzałe. My bardzo często zjadamy owoce  świeże, ale czasami mamy ochotę na małą odmianę i przygotowujemy je wraz z lodami czy w wypiekach, dziś postanowiliśmy je ugotować.

Gruszki  obieramy i gotujemy w  1,5  l wody (tę czynność ułatwia nam miarka wewnątrz garnka)  z 3 łyżkami cukru (zależy od ilości owoców my gotowaliśmy dwie gruszki )  przez około 5 minut. Następnie owoc polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy listkiem mięty.
My nasze gruszki gotowaliśmy w małym garnuszku  o pojemności 2,9 l LINK
Deser ten jest bardzo smaczny dla miłośników owoców jak i czekolady. a ten kto raz spróbuje tego połączenia smaków, częściej zechce do niego wracać.








środa, 10 września 2014

spaghetti z pulpecikami



W naszej kuchni  unosi się piękny zapach czosnku i pomidorów. Uwielbiamy jadać makarony z 
różnymi sosami. Dziś taki wariant z pulpecikami z mielonego mięsa. Prosty i szybki w przygotowaniu, lubiany przez dzieci i nie tylko.




Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego ( wołowego),
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • puszka pomidorów,
  • oregano,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.
Przygotowanie:

Z mięsa mielonego doprawionego solą i pieprzem formujemy małe kuleczki, które obsmażamy na tłuszczu. Gdy mięso jest gotowe przekładamy je do miseczki. Na tej samej patelni przysmażamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodajemy do nich pomidory,  przyprawiamy do smaku. Do przygotowanego sosu dorzucamy pulpeciki i podgrzewamy jeszcze  parę minut.  Sos mieszamy z ugotowanym makaronem.

sobota, 6 września 2014

Deserek lodowy


Jak Wam mija weekend ? 
U nas trochę pochmurnie, ale temperatura jest przyjemna, dlatego na poprawę humorów zjedliśmy sobie lody z kruszonymi ciasteczkami i galaretką, polane sosem karmelowym z miodem. 
Pragniemy przedstawić Wam jak w prosty i ciekawy sposób udekorować lody. Tak nie wiele trzeba aby zwykłe lody przemieniły się w wspaniały i kolorowy deser. 
Polecamy pobawić się z dziećmi i puścić wodzy fantazji. Uwierzcie nam taki deser własnoręcznie robiony smakuje o niebo lepiej. 



Galaretka którą użyliśmy do przygotowania deseru lodowego:



A o to sos do deserów miodowo- karmelowy:



środa, 3 września 2014

Papryka z fetą


Papryka z  fetą  to doskonałe połączenie
smakowe, chyba już nikomu nie trzeba o tym mówić .
Dlatego szybko przechodzimy do przygotowania. 
Każdy z Was może użyć papryk i sera w ilości takiej jakiej każdemu z Was będzie potrzebna. My użyliśmy  dla nas dwoje 4  papryki i 100 g sera feta 

Przygotowanie
Paprykę płuczemy i  kroimy na pół , pozbywamy się gniazd nasiennych. Wykładamy na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 200'C lub używamy funkcji grill w piekarniku ( bądź na tradycyjnym grillu ) . Zapiekamy paprykę by  jej skórka mocno ściemniała, może nawet być czarna . Następnie gorącą paprykę wkładamy do papilotek z foli aluminiowych bądź do worków do piekarnika. (nigdy nie wkładamy do reklamówek czy zwykłych worków). Po paru minutach ściągamy z papryki skórkę, która bardzo łatwo odchodzi. Taką paprykę układamy na talerzu posypujemy pokruszoną  fetą skrapiamy olejem z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. 
Przygotowanie bardzo łatwe a smak naprawdę dobry - polecamy.




Warzywa psiankowate 2014