sobota, 20 czerwca 2015

Rolada z malinami

Na wolne popołudnie postanowiliśmy przygotować coś słodkiego, do pysznej kawki z mlekiem.
Rolada z malinami smakuje idealnie. Delikatny biszkopt, słodka bita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto.  





Składniki:
  • 3 jajka
  • pół szkl. cukru
  • pół, szkl. mąki 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietanka kremówka
  • cukier waniliowy
  • 200 g truskawek
Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wylewamy na największą prostokątną blaszkę (na spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy w 180'C przez ok. 10 min. ( ważne aby pilnować przez ten czas naszego biszkoptu). 
Upieczone zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie możemy ubić śmietankę z cukrem waniliowym.
Przestudzone ciasto smarujemy bitą śmietaną i posypujemy malinami 
Delikatnie przy użyciu silikonowej maty zawijamy nasz biszkopt i gotowe.
Smacznego.