sobota, 5 marca 2016

Brownie z wiśniami

Witajcie !
Ostatnio zakupiliśmy nową książkę o pieczeniu. Ada od razu  zabrała się do wypróbowania nowych przepisów. A oto jeden z nich na Brownie z wiśniami i białą czekoladą. Jeśli chcecie poznać więcej przepisów z tej książki zachęcam Was do zostawienia komentarza i wypróbowania przepisu w domu.


Składniki:

  • 175 g gorzkiej czekolady,
  • 175 g masła,
  • 225 g cukru,
  • 3 jajka, 
  • 1 łyżeczka  aromatu waniliowego, 
  • 125 g mąki samo rosnącej,
  • 175 g wiśni,
  • 85 g białej czekolady 
Przygotowanie:

 Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180'C. Foremkę 24 x 20 cm  wykładamy papierem do pieczenia.
Gorzką czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy masa się całkowicie rozpuści odstawiamy do przestudzenia na 5 minut. W misce mieszamy cukier, jajka i aromat. Mieszając dodajemy stopniowo masę czekoladową. Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.
Przelewamy do foremki i pieczemy przez 15 minut po upływie czasu  przykrywamy ciasto  folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Smacznego