Witajcie
Wielu z was zapewne pamięta smak ziemniaków z ogniska. Pisze ten post by odświeżyć wam ten smak dzieciństwa. Można je przygotować bez konieczności rozpalania ogniska. Wystarczy dobrze umyć ziemniaki i wsadzić je na Parę minut do mikrofalówki ja średniej wielkości dwa ziemniaki wkładam na 7 minut. Po upływie czasu zawijamy je w folie aluminiową i zostawiamy na chwilkę one wówczas sobie spokojnie dochodzą. Są świetnym dodatkiem do grilla ja podaje je przekrojone na pół sole i kładę na wierzch łyżkę gęstej śmietany. Tak przygotowane kartofle smakują przepysznie przekonajcie się sami.
Smacznego
poniedziałek, 17 czerwca 2013
piątek, 14 czerwca 2013
Jak ugotować szparagi
Witam
Wielu z was ma zapewne problem z dobrym przygotowaniem szparagów często są twarde, albo zbyt miękkie.Ja chce wam powiedzieć jak ja je przyrządzam by były jędrne i smaczne. Po obraniu i opłukaniu wsadzam je do gotującej osolonej się wody gotuję przez 6 minut. I wyłączam kuchenkę ale nie odcedzam ich pozostawiam je w ciepłej wodzie przez 10 minut. Tak przygotowane szparagi podaje z roztopionym masłem.
Smacznego
Wielu z was ma zapewne problem z dobrym przygotowaniem szparagów często są twarde, albo zbyt miękkie.Ja chce wam powiedzieć jak ja je przyrządzam by były jędrne i smaczne. Po obraniu i opłukaniu wsadzam je do gotującej osolonej się wody gotuję przez 6 minut. I wyłączam kuchenkę ale nie odcedzam ich pozostawiam je w ciepłej wodzie przez 10 minut. Tak przygotowane szparagi podaje z roztopionym masłem.
Smacznego
czwartek, 13 czerwca 2013
Omlet z pora
Do pysznego omletu z pora potrzebne będzie nam:
2 pory,
2 duże cebule,
10 jajek,
Sól pieprz.
Olej z oliwek
Pory myjemy kroimy w cienkie krążki, cebule w piórka. Rozgrzewamy patelnie wlewamy olej i obsmażamy cebule, gdy się zeszkli dodajemy pory. Całość przesmażamy i doprawiamy. Jajka rozbijamy do miski i roztrzepujemy oraz przyprawiam. Masę jajeczna dodajemy do patelni pod która zmniejszamy ogień i czekamy do momentu gdy cała masa nam się zetnie wówczas przy użyciu talerza możemy przewrócić omlet.
Smacznego.
2 pory,
2 duże cebule,
10 jajek,
Sól pieprz.
Olej z oliwek
Pory myjemy kroimy w cienkie krążki, cebule w piórka. Rozgrzewamy patelnie wlewamy olej i obsmażamy cebule, gdy się zeszkli dodajemy pory. Całość przesmażamy i doprawiamy. Jajka rozbijamy do miski i roztrzepujemy oraz przyprawiam. Masę jajeczna dodajemy do patelni pod która zmniejszamy ogień i czekamy do momentu gdy cała masa nam się zetnie wówczas przy użyciu talerza możemy przewrócić omlet.
Smacznego.
czwartek, 6 czerwca 2013
Sałata z boczkiem
Sałata i boczek to połączenie trochę dziwne, inne niż dotychczas smakowałem, ale o dziwo jest to bardzo smaczne.
Do przygotowania potrzebne będzie nam:
Sałata lodowa, mix sałat
Kukurydza w puszce
Pomidorki koktajlowe
Średnia cebula może być czerwona do kontrastu kolory stycznego
Boczek surowy
Według uznania można dodać Ogórka, paprykę, grzyby obsmażone, prażone orzechy inne
Boczek kroimy w Kostkę obsmażamy na patelce bez dodatku tłuszczu. Sałatę wsypujemy do miski dodajemy pokrojona w piórka cebule odsączoną kukurydze i pokrojone na pół pomidorki nie zapominając o najważniejszym składniku przesmażonym boczkiem, który dodajemy po przestudzeniu. całość polewamy sosem, który przygotowujemy z :
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżeczka majonezu,
Sól,
Pieprz,
Łyżeczka cukru
Całość dokładnie mieszamy do osiągnięcia jednolitego dresingu.
Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, dokładnie mieszamy.
Sałatka jest świetnym dodatkiem do produktów z grilla.
Smacznego
Do przygotowania potrzebne będzie nam:
Sałata lodowa, mix sałat
Kukurydza w puszce
Pomidorki koktajlowe
Średnia cebula może być czerwona do kontrastu kolory stycznego
Boczek surowy
Według uznania można dodać Ogórka, paprykę, grzyby obsmażone, prażone orzechy inne
Boczek kroimy w Kostkę obsmażamy na patelce bez dodatku tłuszczu. Sałatę wsypujemy do miski dodajemy pokrojona w piórka cebule odsączoną kukurydze i pokrojone na pół pomidorki nie zapominając o najważniejszym składniku przesmażonym boczkiem, który dodajemy po przestudzeniu. całość polewamy sosem, który przygotowujemy z :
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżeczka majonezu,
Sól,
Pieprz,
Łyżeczka cukru
Całość dokładnie mieszamy do osiągnięcia jednolitego dresingu.
Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, dokładnie mieszamy.
Sałatka jest świetnym dodatkiem do produktów z grilla.
Smacznego
wtorek, 4 czerwca 2013
Bruschetta
Do przygotowania bruschetty potrzebne będzie nami :
Pieczywo np. Bagietka, ciabatta
Oliwa z oliwek
Czosnek
Możemy ewentualnie użyć masła czosnkowego
Przygotować możemy np w piekarniku rozgrzanym do 180C bądź w tosterze czy na grillu.
Pieczywo kroimy na grubość około 1cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po okresie gdy nabierze koloru smarujemy oliwa z oliwek i Ząbkiem czosnku. Na wierzch możemy ułożyć pomidory z bazylią i mozzarella.
Samo pieczywo też jest świetnym dodatkiem do makaronów.
poniedziałek, 3 czerwca 2013
Pieczone słodkie ziemniaki z rozmarynem
Witajcie dawno nic nie dodawałem a to wszystko przez moje podróżowanie.
Już jestem i postaram się częściej coś nowego umieszczać na blogu.
W sobotę na targu zakupiłem (oprócz standardowych produktów) bataty, czyli słodkie ziemniaki.
Postanowiłem upiec je z rozmarynem. Oto przepis:
Produkty:
6 batatów,
trochę oliwy z oliwek,
gałązka świeżego rozmarynu (może być suszony),
Sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180C. Bataty kroimy wzdłuż na 4 bądź 6 części (zależy od wielkości ziemniaka). Myjemy i osuszamy je ręcznikiem kuchennym. Wykładamy je na blaszkę. Dodajemy trochę oliwy, pokrojone listki rozmarynu, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na jakieś 25-30 minut. Gotowe.
Już jestem i postaram się częściej coś nowego umieszczać na blogu.
W sobotę na targu zakupiłem (oprócz standardowych produktów) bataty, czyli słodkie ziemniaki.
Postanowiłem upiec je z rozmarynem. Oto przepis:
Produkty:
6 batatów,
trochę oliwy z oliwek,
gałązka świeżego rozmarynu (może być suszony),
Sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180C. Bataty kroimy wzdłuż na 4 bądź 6 części (zależy od wielkości ziemniaka). Myjemy i osuszamy je ręcznikiem kuchennym. Wykładamy je na blaszkę. Dodajemy trochę oliwy, pokrojone listki rozmarynu, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na jakieś 25-30 minut. Gotowe.