poniedziałek, 17 czerwca 2013

Domowe ziemniaki z ogniska

Witajcie

Wielu z was zapewne pamięta smak ziemniaków z ogniska. Pisze ten post by odświeżyć wam ten smak dzieciństwa.  Można je przygotować bez konieczności rozpalania ogniska. Wystarczy dobrze umyć ziemniaki i wsadzić je na Parę minut do mikrofalówki ja średniej wielkości dwa ziemniaki wkładam na 7 minut. Po upływie czasu  zawijamy je w folie aluminiową i zostawiamy na chwilkę one wówczas sobie spokojnie dochodzą. Są świetnym dodatkiem do grilla  ja podaje je przekrojone na pół sole i kładę na wierzch łyżkę gęstej śmietany. Tak przygotowane kartofle smakują przepysznie przekonajcie się sami.

Smacznego

piątek, 14 czerwca 2013

Jak ugotować szparagi

Witam
Wielu z was ma zapewne problem z  dobrym przygotowaniem szparagów często są twarde, albo zbyt miękkie.Ja chce wam powiedzieć jak ja je przyrządzam by były jędrne i smaczne.  Po obraniu i opłukaniu wsadzam je do gotującej  osolonej  się wody gotuję przez 6 minut. I wyłączam kuchenkę ale nie odcedzam ich pozostawiam je  w ciepłej wodzie przez 10 minut.  Tak przygotowane szparagi podaje z roztopionym masłem.
Smacznego

czwartek, 13 czerwca 2013

Omlet z pora

Do pysznego omletu z pora potrzebne będzie nam:
2 pory,
2 duże cebule,
10 jajek,
Sól pieprz.
Olej z oliwek
Pory myjemy kroimy w cienkie krążki, cebule w piórka. Rozgrzewamy patelnie wlewamy olej i obsmażamy cebule, gdy się zeszkli dodajemy pory. Całość przesmażamy i doprawiamy. Jajka rozbijamy do miski i roztrzepujemy oraz przyprawiam. Masę jajeczna dodajemy do patelni pod która zmniejszamy ogień i czekamy do momentu gdy cała masa nam się zetnie wówczas przy użyciu talerza możemy przewrócić omlet.
Smacznego.


 

czwartek, 6 czerwca 2013

Sałata z boczkiem

Sałata i boczek to połączenie trochę dziwne, inne niż dotychczas smakowałem, ale o dziwo jest to bardzo smaczne.

Do przygotowania potrzebne będzie nam:

Sałata lodowa, mix sałat
Kukurydza w puszce
Pomidorki koktajlowe
Średnia cebula może być czerwona do kontrastu kolory stycznego
Boczek surowy
Według uznania można dodać Ogórka, paprykę, grzyby obsmażone, prażone orzechy inne


 Boczek kroimy w Kostkę obsmażamy na patelce  bez dodatku tłuszczu. Sałatę wsypujemy do miski dodajemy pokrojona w piórka cebule odsączoną kukurydze i pokrojone na pół pomidorki nie zapominając o najważniejszym składniku przesmażonym boczkiem, który dodajemy po przestudzeniu.  całość polewamy sosem, który przygotowujemy z :

3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżeczka majonezu,
Sól,
Pieprz,
Łyżeczka cukru

Całość dokładnie mieszamy do osiągnięcia jednolitego dresingu.
Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, dokładnie mieszamy.
Sałatka jest świetnym dodatkiem do  produktów z grilla.
Smacznego

wtorek, 4 czerwca 2013

Bruschetta


Do przygotowania bruschetty potrzebne będzie nami :
 Pieczywo np. Bagietka, ciabatta
Oliwa z oliwek
Czosnek
Możemy ewentualnie użyć masła czosnkowego

Przygotować możemy np w piekarniku rozgrzanym do 180C bądź w tosterze czy na grillu.
Pieczywo kroimy na grubość około 1cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po okresie gdy nabierze koloru smarujemy oliwa z oliwek i Ząbkiem czosnku. Na wierzch możemy ułożyć pomidory z bazylią i mozzarella.
Samo pieczywo też jest świetnym dodatkiem do makaronów.


poniedziałek, 3 czerwca 2013

Pieczone słodkie ziemniaki z rozmarynem

Witajcie dawno nic nie dodawałem a to wszystko przez moje podróżowanie.
 Już jestem i postaram się częściej coś nowego umieszczać na blogu.
W sobotę na targu zakupiłem (oprócz standardowych produktów) bataty, czyli słodkie ziemniaki.
Postanowiłem upiec je z rozmarynem. Oto przepis:

Produkty:

6 batatów,
trochę oliwy z oliwek,
gałązka świeżego rozmarynu (może być suszony),
Sól,
pieprz.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180C. Bataty kroimy wzdłuż na 4 bądź 6 części (zależy od wielkości ziemniaka). Myjemy i osuszamy je ręcznikiem kuchennym. Wykładamy je na blaszkę. Dodajemy trochę oliwy, pokrojone listki rozmarynu, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na jakieś 25-30 minut. Gotowe.