Jak wiecie jutro obchodzimy święto Odzyskania Niepodległości, ale jednocześnie jest to dzień świętego Marcina, które od dziecka kojarzy nam się z pysznymi rogalami z masą makową. Jest to bardzo stara tradycja dlatego i my zdecydowaliśmy się przedstawić wam przepis na te przepyszne wypieki. Serdecznie zapraszając Was do rodzinnego pieczenia w domu.
Dodam jeszcze, że jest to przepis bardzo szybki, łatwy i bez czekania aż drożdże wyrosną z kronik kuchni przedszkolnej.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 200g świeżych drożdży
- 8 łyżek cukru
- 500g margaryny
- szkl. mleka
- 2 jajka
- masa makowa lub marmolada
Przygotowanie:
Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki. 200g drożdży rozdrabniamy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski i mieszamy razem z cukrem. Odstawiamy na 5 min. W tym czasie rozpuszczamy margarynę na małym ogniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki powoli dolewamy drożdże, margarynę i mleko, jednocześnie ugniatając ją na ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i kroimy w trójkąty równoramienne. Na każdym przy podstawie układamy odrobinę masy i zwijamy. Gotowe układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 190' przez 20 min. Gotowe rogaliki możemy udekorować lukrem.
Smacznego :)
PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły. To pomoże nam w dążeniu do doskonałości. Pozdrawiamy Ada i Patryk :)
Bardzo zgrabne rogaliczki :)
OdpowiedzUsuńTak to prawda, za to powstało ich aż 70 sztuk.
UsuńPozdrawiam :)
Ależ tu pysznie:) mam ogromną słabość do rogalików:) wygadają cudownie:) już sobie wyobrażam jak musiały wyśmienicie smakować:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń