Ja przygotowałam swoje własne pyszne czekoladki. To bardzo łatwe, a zjadanie słodkości swojej roboty jest o wiele bardziej przyjemne, niż gotowych, kupionych w sklepie.
Słodkość czekolady przełamałam kwasowością kiwi. Ta kombinacja idealnie do siebie pasuje.
Przekonajcie się sami.
Składniki:
- 4 kiwi
- 2 łyżeczki cukru
- 200 g czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wypełniamy nią foremkę z silikonu specjalnie przeznaczoną do robienia czekoladek. Po 10 sekundach przewracamy foremkę "do góry nogami", aby wylać nadmiar czekolady ( tak powstanie góra czekoladki) i wkładamy do lodówki na 30 min.
W tym czasie przygotowujemy mus z kiwi , którym wypełnimy wnętrze czekoladek.
Obieramy 4 kiwi i blenderujemy je z 2 łyżkami cukru. Całość przelewamy do małego garnuszka i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Czekamy do wystygnięcia masy.
Nasze "puste" czekoladki wypełniamy gotową masą i zalewamy resztą czekolady.
Aby spód czekoladek był równy i aby łatwo odchodziły one od formy musimy wygładzić go nożem.
Gotowe wkładamy na 1 h do lodówki.
Po tym czasie nasze czekoladki są już gotowe.
Smacznego ;)
Świetnie wygląda to zielone wnętrze :)
OdpowiedzUsuń