Składniki :
- 300 g mięsa mielonego,
- 3 duże ziemniaki,
- 6 łyżek oleju z oliwek,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 por,
- 5 pieczarek,
- 2 marchewki,
- 100 g startego sera.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut.
Olej mieszamy z przyprawami i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Marchewkę, grzyby i por kroimy w talarki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso mielone wymieszane z 3 łyżkami oliwy. Przykrywamy je ziemniakami na które wykładamy pozostałe warzywa. Całość polewamy pozostałą oliwą ziołową. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180' C. Po 15 minutach zdejmujemy przykrycie i posypujemy startym serem i zapiekamy przez jeszcze 10 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz