Składniki na ciasto na pierogi:
- 2,5 szklanki Maki pszennej,
- 30 g drożdży,
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka,
- Szczypta soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
- 500 g szpinaku, najlepiej świeży,
- 1 filet z kurczaka ,
- 150 g sera gorgonzola (ja użyłem piccante)
- 2 ząbki czosnku,
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Przygotowanie ciasta na pierogi:
W letnim mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i dodajemy olej z oliwek, mieszamy dokładnie. Dodajemy również nasz zaczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy kuchenna ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce .
W tym czasie przygotowujemy nasz farsz.
Filet płuczemy, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni.
Na rozgrzanej patelni wlewamy olej z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. Gdy czosnek się zeszkli zmniejszamy trochę ogień i dodajemy część naszych liści szpinaku. Co jakiś czas mieszamy i gdy liście zmniejszą swoją objętość dodajemy resztę. Wówczas jest już moment dodania obsmażonego kurczaka oraz pokruszonego sera. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i kroimy na kwadraty czy kola (forma dowolna). Nakładamy po łyżce farszu i sklejamy dokładnie . Układamy ja na papierze do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem . Pieczemy 15- 20 minut (do uzyskania złotego koloru) w temperaturze 180' C .
Smacznego
Pyszny pomysł, chętnie przetestuję, jeżeli pozwolisz :)
OdpowiedzUsuńNaturalnie, ze tak z wielka checia zobacze przepis ode mnie na twoim blogu .
UsuńPozdrawiam
rewelacja :) moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły, takie rumiane. Pochrupałabym ;))
OdpowiedzUsuńwyśmienite te pierożki :-)
OdpowiedzUsuńtakich pieczonych jeszcze nie robiłam, ale kuszą strasznie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie. Połączenie wybranych składników trafiło w mój gust. Również z chęcią wypróbuję i umieszczę na moim bolgu. :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis :) szpinaku nigdy za dużo :)
OdpowiedzUsuń