niedziela, 24 stycznia 2016

Bułeczki cynamonowe

Znane amerykańskie "cinnamon buns" pasują idealnie na drugie śniadanie do kawki czy herbatki.
Dziś jest bardzo deszczowa pogoda w Holandii i naszła nas ochota na coś słodkiego z cynamonem.
Bułeczki są słodkie, ale nie za bardzo, a ponadto puszyste i mięciutkie. Niebo w gębie .




Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 70 g  cukru, 
  • pół łyżeczki soli,
  • 25 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka, 
Nadzienie:
  • 150 g roztopionego  masła,
  • 120 g cukru brązowego,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
Przygotowanie: 

Do miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, sól,  mleko i jajka oraz przygotowany zaczyn.  Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt, wierzch smarujemy roztopionym masłem i mieszanką cukru i cynamonu. Zwijamy  ciasto na  roladę  rozpoczynając od dłuższego boku. Kroimy na plastry 2,5 cm i układamy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować rozmąconym jajkiem. 
Bułeczki pieczemy  przez 20 minut, aż będą ładnie zarumienione w temperaturze 180' C. 

Smacznego   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz