Dziś jest bardzo deszczowa pogoda w Holandii i naszła nas ochota na coś słodkiego z cynamonem.
Bułeczki są słodkie, ale nie za bardzo, a ponadto puszyste i mięciutkie. Niebo w gębie .
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 70 g cukru,
- pół łyżeczki soli,
- 25 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant,
- 100 g roztopionego masła,
- 400 ml mleka,
- 2 jajka,
Nadzienie:
- 150 g roztopionego masła,
- 120 g cukru brązowego,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy cukier, sól, mleko i jajka oraz przygotowany zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt, wierzch smarujemy roztopionym masłem i mieszanką cukru i cynamonu. Zwijamy ciasto na roladę rozpoczynając od dłuższego boku. Kroimy na plastry 2,5 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować rozmąconym jajkiem.
Bułeczki pieczemy przez 20 minut, aż będą ładnie zarumienione w temperaturze 180' C.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz