sobota, 30 stycznia 2016

Zupa pomidorowa z soczewicą

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na zupę pomidorową z soczewicą.
Zimne dni są już za nami, ale na ciepłą zupę zawsze znajdzie się ochota. Idealna na obiad lub  lancz po długim spacerze.
Soczewica jest rzadko stosowana w polskich kuchniach, częściej sięgamy po fasole, groch i  bób.
Pragnę Was zachęcić do gotowania  potraw z jej udziałem.
Soczewica jest bardzo bogata w białko, ale także ważnego dla serca potasu i potrzebnego w czasie ciąży  kwasu foliowego, dlatego może  się znaleźć w diecie nie tylko wegetarian.







Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy, 
  • 400 g pomidorów,
  •  1 cebula,
  •  1 ząbek czosnku,
  •  1 l bulionu  drobiowego, (można użyć warzywnego)
  • włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por)
  • 1 papryczka chili,
  • sól, pieprz, 
  • pół łyżeczki  mielonych nasion kolendry,
  • oliwa z oliwek (do smażenia)

Przygotowanie:
W bulionie gotujemy  soczewice do miękkości, dodajemy pomidory  i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę. Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek gdy nabiorą koloru dodajemy je do zupy.  Warzywa kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka.  Całość gotujemy przez 10 minut i przyprawiamy do smaku.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz