wtorek, 6 stycznia 2015

Szaszłyki z mięsa mielonego

Witajcie 

Dawno tutaj nie zaglądaliśmy. Ale postaramy się to nadrobić. By co jakiś czas cieszyć Was i zaskakiwać nowymi pomysłami na pyszne potrawy i miłe spędzenie czasu  na wspólnym  gotowaniu z bliskimi. 

Dziś prezentujemy Wam  pyszne orientalne szaszłyki z mięsa mielonego. Doskonałe na obiad czy jako przekąskę  podczas imprezy. Przygotować je można o każdej porze roku  Można je grillować na grillu na łonie natury czy też na patelni grillowej lub usmażyć na zwykłej patelni  z niewielką ilością tłuszczu . 





Składniki:


  • 500 g mielonej jagnięciny (baraniny lub wołowiny)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, 
  • pieprz
Przygotowanie:

mięso mielone  wkładamy do miski dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy . 
Porcje mięsa formujemy w owalny kształt  i nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Wszystko smażymy lub grillujemy. 

Smacznego 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz