czwartek, 10 października 2013

Sos pomidorowy

Dziś chcę się z wami podzielić moim przepisem na sos pomidorowy, który często wykorzystuje podczas gotowania. Można go wykorzystać na przykład przy przygotowywaniu pizzy, czy do ravioli.


Składniki

  • Pomidory w puszce lub świeże,
  • Cebula,
  • Czosnek ,
  • Oregano,
  • Sól, pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • Bazylia


Przygotowanie 

Rozgrzewamy patelnie, dodajemy tłuszcz. Gdy i on nabierze temperatury dodajemy drobno posiekane, cebulę i czosnek. Po ich lekkim podsmażeniu dodajemy pomidory:
- gdy używam z puszki i są one w całości kroimy je na mniejsze kawałki 
- z pomidorami świeżymi - wpierw je obieramy ze skórki i kroimy na małe części. Dusimy do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.
Całość przyprawiamy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz