środa, 17 września 2014

Gruszka z czekoladą

Właśnie teraz we Wrześniu  jest sezon na gruszki, smakują one wówczas najlepiej słodziutkie i dojrzałe. My bardzo często zjadamy owoce  świeże, ale czasami mamy ochotę na małą odmianę i przygotowujemy je wraz z lodami czy w wypiekach, dziś postanowiliśmy je ugotować.

Gruszki  obieramy i gotujemy w  1,5  l wody (tę czynność ułatwia nam miarka wewnątrz garnka)  z 3 łyżkami cukru (zależy od ilości owoców my gotowaliśmy dwie gruszki )  przez około 5 minut. Następnie owoc polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy listkiem mięty.
My nasze gruszki gotowaliśmy w małym garnuszku  o pojemności 2,9 l LINK
Deser ten jest bardzo smaczny dla miłośników owoców jak i czekolady. a ten kto raz spróbuje tego połączenia smaków, częściej zechce do niego wracać.








2 komentarze: