sobota, 17 stycznia 2015

Tarta z cukinia i marchewką

Czasami przychodzi pora na zjedzenie czegoś trochę bardziej zdrowego i tak powstała pięknie wyglądająca tarta warzywna. Przyznam że, jest troszkę pracochłonna, ale uwierzcie na prawdę warto. Uraczy Nas swoim smakiem i wyglądem. 


Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • 3 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 35 ml mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • pieprz, sól 
Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180'C.  Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Najlepiej nada się do tego okrągła forma to tart,  jeżeli jej nie mamy możemy użyć tortownicy. 
Wykładamy ją ciastem francuskim. Marchewkę i cukinie kroimy na cienkie długie plasterki, dobrze jest użyć do tego tarki lub obieraczki do warzyw. Pokrojone warzywa układamy na przemian marchewkę z cukinią zaczynając od zewnętrznej strony kierując się do środka formy. Do miski wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy mąkę, tymianek, sól i pieprz. Wlewamy mleka i wbijamy dwa jajka, a całość dokładnie mieszamy i zalewamy całą tartę. Pieczemy przez 40 minut i gotowe.
Smacznego ;)

Pod spodem mała fotorelacja dla ułatwienia :)







3 komentarze:

  1. piękna! zawsze mam w planach ją upiec, nigdy mi się jeszcze nie udało :P

    OdpowiedzUsuń
  2. czy to jest takie gotowe francuskie ciasto? mozna je piec az 40 minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłem gotowego ciasta francuskiego .
      Pieczemy je tyle ze względu na to aby warzywa zmiękły

      Usuń