poniedziałek, 9 marca 2015

Wyniki konkursu



Witam Was Serdecznie dziś przyszedł czas na ogłoszenie  wyników w konkursie, który mogłem zrealizować dzięki współpracy z Polsat Food Network, za co chciał bym im bardzo serdecznie podziękować za ufundowanie dla Was tak pięknych nagród, Mam nadzieję że Wy podczas przygotowywania tych pięknych sałatek bawiliście się świetnie. Wybór był naprawdę ciężki przysłaliście tyle zróżnicowanych sałatek. Wszystkie chcieli byśmy nagrodzić, ale niestety zestawy nagród są tylko trzy. Tak więc gratulujemy i dziękujemy za  wszystkie zgłoszenia.







Nagrody trafiają do:
Paweł Marder
Anna Bratek 
Ewelina Skiba-Szyszczyńska



A przypominamy że nagrodami są fartuch kuchenny, minutnik, i koc piknikowy ufundowane od Polsat Food Network zwycięzców proszę o przesłanie danych do wysyłki na adres mailowy ada.podlesna@gmail.com









SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I AWOKADO - Paweł Marder


Składniki 


  • paczka świeżego i umytego szpinaku
  • ok. 8 plastrów szynki dojrzewającej
  • awokado
  • garść uprażonego sezamu
  • garść uprażonych płatków migdałów
  • garść suszonej żurawiny
  • olej z orzechów pistacjowych
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie :

Awokado obieramy, kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Na płaskim talerzu układamy liście szpinaku, na nich kładziemy plastry awokado i szynkę. Posypujemy uprażonym sezamem i płatkami migdałów, a na koniec suszoną żurawiną. Całość skrapiamy sporą ilością oleju z orzechów pistacjowych i sokiem z cytryny. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!






WARSTWOWA SAŁATKA ŚWIĄTECZNA Z TUŃCZYKIEM - Anna Bratek 


pyszna sałatka z tuńczykiem, która może zagościć na naszym wigilijnym stole lub podczas Świąt


Bożego Narodzenia


Składniki 


  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 3 jajka,
  • 2 pomidory,
  • 4 liście kapusty pekińskiej,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • majonez, sól, pieprz
Przygotowanie 

Kapustę drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę,


ogórki kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W


przezroczystej misce lub pucharkach układami warstwowo po kolei: kapusta, tuńczyk, smarujemy


majonezem, jajka, majonez, ogórki, pomidory (doprawiamy solą i pieprzem), smarujemy


majonezem, warstwa kapusty.


Wiosenna sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorkami- Ewelina Skiba-Szyszczyńska


Składniki :
  • 100 g świeżej rukoli
  • 100 g świeżej sałaty roszponki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 80 g czarnych oliwek
  • 125 g mozzarelli w zalewie w małych kulkach
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 kromki razowego chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej suszonymi pomidorami
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania :
Sałaty i pomidorki dokładnie myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski, dodajemy kolejno odsączone oliwki, i kulki mozzarelli, szynkę porwaną na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni aby przygotować razowe grzanki. Od kromek chleba odcinamy skórki, i smarujemy masłem z czosnkiem, kroimy w paseczki i wkładamy do piecyka rozgrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na 10-15 minut aż będą chrupkie. Studzimy i dodajemy do sałaty, polewamy oliwą z dodatkiem ziół prowansalskich, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.






Zachęca Was do odwiedzenia strony Anny Olson i 
do polubienia fanpage Polsat Food Network   na facebooku 
Oraz Naszego  fanpage 

1 komentarz: