sobota, 23 listopada 2013

Risotto z szafranem i krewetkamia

Szafran to słupki kwiatowe, które krokus ma tylko trzy. W trakcie suszenia traci on 80% swojej wagi, aby otrzymać 1 g szafranu potrzeba, aż 200 kwiatów to powoduje jego wysoką cenę.
Szafran łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. Ma również właściwości antybakteryjne, antynowotworowe i odmładzające. Jest też uznawany za afrodyzjak.

Składniki:

  • 200 g ryżu 'Arborio',
  • Cebulka,
  • Parę gałązek szafranu,
  • Białe wytrawne wino,
  • 50 g Masła,
  • Krewetki tygrysie 20 szt,
  • Bulion warzywny, wywar z skorupek krewetek,
  • Parmezan,
  • Ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło. Obsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulkę.
Gdy się zeszkli wlewamy kieliszek wina, dodajemy ryż i wlewamy część naszego bulionu, gdy ryż wchłonie dolewamy łyżką wazową bulionu. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej z oliwek i obsmażamy pokrojony czosnek, wrzucamy krewetki i obsmażamy je z obu stron po 1 minucie. Ryż jest już miękki, ale nie rozgotowany wykładamy go na talerz a na wierzchu układamy parę krewetek.


Smacznego


PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły. To pomoże nam w dążeniu do doskonałości.

3 komentarze:

  1. Dziękuję za pyszne risotto! Jeśli masz ochotę to dodaj przepis do przepisu miesiąca u mnie na blogu. Możesz również wkleić baner na swoją stronę, a ja dodam link do Twojego blogu do listy blogów biorących udział w przepisie miesiąca.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo pyszności :) !
    Wesołych Świąt :) !

    OdpowiedzUsuń