czwartek, 12 grudnia 2013

Pierniczki

Przedświąteczny szał zakupów trwa, a my proponujemy się trochę oderwać i upiec domowe pierniki ;)

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 300 g miodu
  • 100 g masła
  • 20 g cukru
  • 1 jajko
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:

 W rondelku rozpuść masło z miodem i cukrem. Następnie odstaw by masa przestygła. Na stolnice przesiej mąkę , usyp ją w kopczyk i zrób dołek. Wlej masę, wbij jedno jajko i wsyp resztę składników. Ciasto ugniataj, zbierając mąkę ze wszystkich stron kopczyka. Ciasto powinno być bez grudek, delikatne i elastyczne. Ciasto odłóż na 15 min, by "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wykrawaj pierniczki. Ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 min w temp. 180'C. Gdy gotowe pierniki wystygną można zabrać się za dekorowanie. 




2 komentarze: