Po ostatnim obiedzie zostało mi trochę ryżu. Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego postanowiłem wykorzystać go na następny dzień.
Wpadłem na pomysł zrobienia warzywo- ryżowych kotlecików. Są bardzo smaczne i dobrym pomysłem na lunch czy dodatek do jakiegoś mięsa, ewentualnie tak jak w moim przypadku do sałaty.
Składniki :
- 150 g ugotowanego ryżu ,
- 2 marchewki ,
- Garść fasolki szparagowej zielonej,
- Pól pora ,
- Kumin ,
- Sól, pieprz,
- Kolendra,
- 3 jajka,
- Pół szklanki mąki
- Olej do smażenia
Zieloną fasolkę obieramy i blanszujemy. Następnie schładzamy ją w zimnej wodzie, by pozostała pięknie zielona . Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, podobnie postępujemy z porem . Do miski wsypujemy ryż oraz warzywa i przyprawy. Dodajemy mąkę i wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju .
Smacznego
prezentują się wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńTo ja wpadnę do Was na te kotleciki. :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPiękne, kolorowe, smakowite :) !
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na wykorzystanie ryżu i przemycenie warzyw :) Musze koniecznie wypróbować na rodzince.
OdpowiedzUsuńFajne kotlety! Zapraszam na przepis miesiąca w kwietniu, którego tematem są szybkie dania z makaronu
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam ego typu potrawy :)
OdpowiedzUsuń31 yr old Administrative Officer Bevon Noddle, hailing from Chatsworth enjoys watching movies like "Sound of Fury, The" and Geocaching. Took a trip to Monastery of Batalha and Environs and drives a Sportvan G30. sprawdz ten link tutaj teraz
OdpowiedzUsuń