poniedziałek, 17 marca 2014

Warzywno- ryżowe kotleciki


Po ostatnim obiedzie zostało mi trochę ryżu. Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego postanowiłem wykorzystać go  na następny dzień.
Wpadłem na pomysł zrobienia warzywo- ryżowych kotlecików. Są bardzo smaczne i dobrym pomysłem na lunch czy dodatek do  jakiegoś mięsa, ewentualnie tak jak w moim przypadku do sałaty.

Składniki :

  • 150 g ugotowanego ryżu ,
  • 2 marchewki ,
  • Garść fasolki szparagowej zielonej,
  • Pól pora ,
  • Kumin ,
  • Sól, pieprz,
  • Kolendra,
  • 3 jajka,
  • Pół szklanki mąki
  • Olej do smażenia


Zieloną fasolkę obieramy i blanszujemy. Następnie schładzamy ją w zimnej wodzie, by pozostała pięknie zielona .  Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, podobnie postępujemy z porem . Do miski wsypujemy ryż oraz warzywa i przyprawy. Dodajemy mąkę i wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju .

Smacznego


7 komentarzy:

  1. To ja wpadnę do Was na te kotleciki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na wykorzystanie ryżu i przemycenie warzyw :) Musze koniecznie wypróbować na rodzince.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne kotlety! Zapraszam na przepis miesiąca w kwietniu, którego tematem są szybkie dania z makaronu
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ego typu potrawy :)

    OdpowiedzUsuń