Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 11/2 szklanki maki pszennej,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao
- Szczypta soli,
- 10 g Masła, bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
Inne składniki:
- Wiśnie w syropie,
- 2 duże opakowania śmietany kremówki,
- Galaretka,
- Dżem wiśniowy.
Przygotowanie:
Ubijamy białka z odrobiną soli (wówczas jest szybciej), dodajemy żółtka, mieszamy i dodajemy resztę suchych składników. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, wówczas ciasto na 100% nam nie przywrze do ścianek . Pieczemy w temperaturze 180' C przez pół godziny. Moje ciasto nie wyrosło równomiernie, a tylko środek, wiec postanowiłem zrobić z niego a'la kopiec kreta .
Przekroiłem go na 4 części. Jedną część wysmarowałem masą ptasie mleczko (przepis link), inną część wysmarowałem odrobina dżemu. Całość złożyłem i posmarowałem bitą śmietaną. Na wierzch posypałem kawałkiem pokruszonego ciasta (4 część).
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńjadłabym!!! fajny pomysł z tymi wiśniami
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTaki kopiec kreta to bym zjadła bo ten z paczki mi nie smakuje. I te pyszne wisienki mniam
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda :) A smakuje na pewno obłędnie.
OdpowiedzUsuń