piątek, 14 sierpnia 2015

Placek Borówkowy

Witajcie dziś chcemy się z Wami podzielić przepisem na pyszny placek z borówkami. które są dostępne cały rok świeże np. w Lidlu.  Można też użyć jagód 

Składniki:
Ciasto 
  • 200 g mąki, 
  • 250 g masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 25 g kakao, 
  • szczypta soli, 
  • 500 g borówek, 
Pianka
  • 6 białek, 
  • 180 g cukru,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 120 g budyniu waniliowego w proszku, 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego, 
  • sok z 1/2 limonki 
Przygotowanie 

Do miski przesiewamy mąke i dodajemy  cukier, proszek do pieczenia i masło pokrojone w kostke. Ciasto zagniatamy i dodajemy szczyptę soli. Ciasto dzielimy na dwie części 3/4 i 1 /4 do większej części dodajemu kakao i znowu wyrabiamy. Obie części zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 1 godzinę . formę wykładamy papierem do pieczenia ciastem kakowym wykładamy dno blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym 180'C przez 18 minut. 

Białke ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, pod koniec dodajemy sok z 1/2 limonki. i budyń a gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione masło i mieszamy za pomocą trzepaczki . 
Tak przygotowaną piankę wykładamy na wypieczony spód . Na równie rozłożoną masę wysypujemy borówkami na które wysypujemy drugą część  drobno pokruszonej reszty ciasta (ala kruszonka) Ciasto pieczemy w temperaturze 180'C przez 50-55 minut  
 



2 komentarze:

  1. Brzmi zachęcająco :)
    http://dominikamorys.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciacho. Bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń