środa, 16 października 2013

Cykoria w kurteczce

Już kiedyś o niej słyszałem w Polsce, ale była bardzo ciężko dostępna. W Holandii spożywa się ją pod rożnymi  postaciami. Dziś przedstawię wam jeden najbardziej znany przepis na jej podanie.

Składniki:

  • 4 cykorie
  • Boczek, szynka parmeńska
  • Żółty ser plastry
  • Sól pieprz


Przygotowanie:

Cykorie gotujemy przez około 10 minut w osolonym  wrzątku. Kroimy je na pół posypujemy solą i pieprzem. Zawijamy w plasterek sera i szynki. Układamy w żaroodpornym naczyniu wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180'C na 15 minut w zależności od  piekarnika.

1 komentarz:

  1. O rany! A ja cykorie tylko na surowo jadam! Muszę spróbować tego, ślinka leci. Szkoda, że zdjęcia nie ma :) Bo ja najpierw oczami jem :) Ale przepis mnie zaintrygowal...

    OdpowiedzUsuń