piątek, 16 maja 2014

Ptysie



Witajcie
Odkąd mieszkamy razem coraz częściej mamy ochotę na przygotowanie (i zjedzenie ;p) czegoś słodkiego. 
W telewizji holenderskiej codziennie wieczorem leci program, w którym cukiernicy amatorzy rywalizują ze sobą piekąc pyszne słodkości. Gdy w jednym z odcinków tematem przewodnim były ptysie od razu postanowiliśmy upiec je następnego dnia.

Składniki:
  • Jedna szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 400 ml śmietany kremówki 
Przygotowanie:

W garnku gotujemy wodę z masłem lub margaryną. Gdy woda zagotuje się wsypujemy mąkę pszenną cały czas energicznie mieszając. Gotowe ciasto poznamy po jego szklistym wyglądzie i po tym, że łatwo odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiamy je do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto dokładnie mieszamy z jajkami na gładką masę i przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskamy w dość dużych odstępach (ciasto mocno rośnie) koła z ciasta.

Pieczemy w 180'C przez ok. 20 min. (zależy od rozmiaru ptysi).

Nasze gotowe ptysie nadziewamy bitą śmietaną, a z wierzchu polewamy gorzką czekoladą.

Smacznego.












5 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne te ptysie. Uwielbiam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. na ile ptysiow mniej więcej jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy od wielkości jakie robisz my robiliśmy małe więc wyszło około 30

      Usuń