niedziela, 11 maja 2014

Rolada z truskawkami

W Holandii aktualnie pogoda nie zachwyca. Cały czas pada, jest bardzo zimno i wietrznie. Gdy przyjechałam tu prawie 3 tygodnie temu było bardzo słonecznie jak na ten miesiąc, bardzo miło wspominam to ciepłe słońce. Na co sobotnim targu można kupić wspaniałe owoce, mnie zainteresowały truskawki. Postanowiłam upiec coś lekkiego, szybkiego i pysznego, aby te słoneczne dni zagościły u mnie w domu.

Składniki:

  • 3 jajka
  • pół szkl. cukru
  • pół, szkl. mąki 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietanka kremówka
  • cukier waniliowy
  • 200 g truskawek
Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wylewamy na największą prostokątną blaszkę (na spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy w 180'C przez ok. 10 min. ( ważne aby pilnować przez ten czas naszego biszkoptu). 
Upieczone zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie możemy ubić śmietankę z cukrem waniliowym. 
Truskawki płuczemy i kroimy na małe kawałki. 
Przestudzone ciasto smarujemy bitą śmietaną i posypujemy truskawkami.
Delikatnie przy użyciu silikonowej maty zawijamy nasz biszkopt i gotowe.
Smacznego. 




3 komentarze:

  1. tylko 10 min pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam nigdy rolady. Ale jak widzę takie pyszności to nic straconego :-) wypróbuję :-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń