niedziela, 23 lutego 2014

Zupa z soczewicy

W ostatni weekend postanowiłem udać się do sklepu z biologiczną żywnością.  W moim mieście jest ona bardzo dobrze urządzony, wręcz czuć w nim rodzinną atmosferę.  Sklep jest bardzo dobrze wyposażony posiada wiele rodzajów mąk, kasz, makaronów i przypraw.  Większość warzyw pochodzi z pobliskiej okolicy. Są tez produkty regionalne takie jak ser, oleje czy wina.
Ja zakupiłem w nim czerwoną soczewice  postanowiłem z niej ugotować zupę.

Składniki:


  • Szklanka czerwonej soczewicy,
  • Puszka pomidorów,
  • Cebula,
  • Czosnek,
  • Bulion warzywny 1 litr
  • Bazylia,
  • Olej z oliwek,
  • Sól i pieprz,


Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej, na którym obsmażamy pokrojoną cebule z czosnkiem. Gdy nabiorą koloru dodajemy pomidory i soczewice. Przesmażamy troszkę całość, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy i przyprawiamy. Można podawać z gęstą Śmietaną.

Smacznego


PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły. To pomoże nam w dążeniu do doskonałości.

4 komentarze:

  1. zupka prezentuje się wyśmienicie :-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wygląda na smaczną, a przede wszystkim bardzo pożywną. Piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie gotujeta zupe, smak juz ma :)
    Przepis jest jednak nie scisly. Jaka puszke pomidorow trzeba dodac, chodzi mi o wielkosc

    OdpowiedzUsuń