wtorek, 10 lutego 2015

Tacos z mięsem mielonym

Dziś naszła nas ochota na spróbowanie czegoś nowego dla nas.  Wybraliśmy w sklepie tacos są to tortille z mąki kukurydzianej. można ją wypełniać różnymi rodzajami farszu mięsem mielonym, kurczakiem krewetkami czy też tylko warzywami.
My nasze tacos postanowiliśmy wypełnić mięsem mielonym. i tym co mieliśmy pod ręką
Nam taka przekąska bardzo zasmakowała  i zapewne będziemy próbować również innych wariacji.




Składniki :

  • 8 tacos 
  • 300 g mięsa mielonego, 
  • szczypta kuminu,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • mała puszka kukurydzy 
  • pomidor,
  • cebula czerwona,
  • sałata, 
  • olej do smażenia,





Przygotowanie :
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przyprawiamy je kuminem, pieprzem kajeńskim, papryką solą i pieprzem.  Dodajemy do tego pół szklanki wody i odcedzoną kukurydze całość dusimy przez 5 minut.
Paprykę i pomidora kroimy w kostkę cebulę w piórka, a sałatę dzielimy na mniejsze kawałki
do podgrzanych tacos w piekarniku (przez 3 minuty 180'C) wykładamy mięso i warzywa.  Całość można polać jakimś sosem bądź dodać zupełnie co innego wszystko zależy od Waszej fantazji.

Smacznego

Meksyk od kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz