sobota, 14 lutego 2015

Zupa z skorzonery

Skorzonera nazywana także "czarna salsefia", "czarnymi korzonkami" i "szparagami dla ubogich", bo smak ma trochę podobny do białych szparagów. W Polsce jest ona trudno dostępna. Skorzonera jest bogata w cenne dla naszego organizmu minerały takie jak: potas, cholina, wapno i fosfor. Posiada także witaminy A,C, E i B1. Warzywo to można przygotować na wiele sposobów np. ze względu na podobny smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę. 

Składniki :
  • 5 ząbków czosnku,
  • 500 g skorzonery,
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • Puszka mleka kokosowego,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła, 
  • Szczypta mielonego kuminu, 
  • Szczypta  gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo mielonej , 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • Sól i pieprz


Przygotowanie :

Skorzonerę obieramy najlepiej w zlewie z wodą przez co unikniemy "lepkich rąk", ponieważ podczas jej obierania wydziela się klejące mleczko. Obraną kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z mlekiem kokosowym i bulionem . W rozgrzanym piekarniku pieczemy przez 15- 20 minut ząbki czosnku w łupinkach, dzięki temu czosnek zrobi się bardziej miękki i słodszy. Do miękkiej skorzonery dodajemy masło, soczewice i obrane, upieczone ząbki czosnku  oraz przyprawy. Po 20 minutach gotowania (gdy wszystko będzie już miękkie) blenderujemy na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Smacznego ;)




1 komentarz: