Witam Was Serdecznie dziś przyszedł czas na ogłoszenie wyników w konkursie, który mogłem zrealizować dzięki współpracy z Polsat Food Network, za co chciał bym im bardzo serdecznie podziękować za ufundowanie dla Was tak pięknych nagród, Mam nadzieję że Wy podczas przygotowywania tych pięknych sałatek bawiliście się świetnie. Wybór był naprawdę ciężki przysłaliście tyle zróżnicowanych sałatek. Wszystkie chcieli byśmy nagrodzić, ale niestety zestawy nagród są tylko trzy. Tak więc gratulujemy i dziękujemy za wszystkie zgłoszenia.
Nagrody trafiają do:
Paweł Marder
Anna Bratek
Ewelina Skiba-Szyszczyńska
Ewelina Skiba-Szyszczyńska
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I AWOKADO - Paweł Marder
Składniki
- paczka świeżego i umytego szpinaku
- ok. 8 plastrów szynki dojrzewającej
- awokado
- garść uprażonego sezamu
- garść uprażonych płatków migdałów
- garść suszonej żurawiny
- olej z orzechów pistacjowych
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Awokado obieramy, kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Na płaskim talerzu układamy liście szpinaku, na nich kładziemy plastry awokado i szynkę. Posypujemy uprażonym sezamem i płatkami migdałów, a na koniec suszoną żurawiną. Całość skrapiamy sporą ilością oleju z orzechów pistacjowych i sokiem z cytryny. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
WARSTWOWA SAŁATKA ŚWIĄTECZNA Z TUŃCZYKIEM - Anna Bratek
pyszna sałatka z tuńczykiem, która może zagościć na naszym wigilijnym stole lub podczas Świąt
Bożego Narodzenia
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 3 jajka,
- 2 pomidory,
- 4 liście kapusty pekińskiej,
- 5 ogórków konserwowych,
- majonez, sól, pieprz
Kapustę drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę,
ogórki kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W
przezroczystej misce lub pucharkach układami warstwowo po kolei: kapusta, tuńczyk, smarujemy
majonezem, jajka, majonez, ogórki, pomidory (doprawiamy solą i pieprzem), smarujemy
majonezem, warstwa kapusty.
Wiosenna sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorkami- Ewelina Skiba-Szyszczyńska
Składniki :
- 100 g świeżej rukoli
- 100 g świeżej sałaty roszponki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 80 g czarnych oliwek
- 125 g mozzarelli w zalewie w małych kulkach
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- 2 kromki razowego chleba
- 1 ząbek czosnku
- łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej suszonymi pomidorami
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania :
Sałaty i pomidorki dokładnie myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski, dodajemy kolejno odsączone oliwki, i kulki mozzarelli, szynkę porwaną na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni aby przygotować razowe grzanki. Od kromek chleba odcinamy skórki, i smarujemy masłem z czosnkiem, kroimy w paseczki i wkładamy do piecyka rozgrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na 10-15 minut aż będą chrupkie. Studzimy i dodajemy do sałaty, polewamy oliwą z dodatkiem ziół prowansalskich, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zachęca Was do odwiedzenia strony Anny Olson i
do polubienia fanpage Polsat Food Network na facebooku
Oraz Naszego fanpage
gratulacje..
OdpowiedzUsuń