Drugim również bardzo częstym obiadem regionalnym są placki ziemniaczane, czyli Plyndze. Jak sama nazwa mówi zrobione z ziemniaków jak większość dań Wielkopolskich ;) U nas w domu jadamy je na słodko (z cukrem).
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1-2 jajka
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki mąki (pół na pół pszenna z ziemniaczaną)
- sól, pieprz
- majeranek (ewentualnie)
- smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane i opłukane ziemniaki oraz cebule ucieramy na tarce z małymi otworami. Dodajemy jajka, drobno posiekany czosnek, mąkę, sól, pieprz, ewentualnie majeranek i dokładnie mieszamy.
Nabieramy łyżką porcje ciasta i ostrożnie układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. smażymy placki z obu stron, aż się zarumienią.
Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, może odłożyć je najpierw na ręcznik papierowy, a dopiero potem na talerz.
Smacznego ;)
Przepis również znalazłam w książce "Polska kuchnia regionalna" Mai Bartczak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz