piątek, 24 stycznia 2014

Tort z różami cz. 1

Witajcie z tej strony Ada !
Oto pierwszy post z nowej serii cukierniczej. Pragnę tutaj pokazać Wam różne techniki i przepisy wypróbowane i polecane przeze mnie. Dodane zdjęcie pod ostatnim postem  nie było przypadkowe, ponieważ dziś pokarze Wam, jak taki oto tort przygotować. Ma on dekoracje uniwersalną dlatego pasuje na każdą okazję.

Przepis na biszkopt dostałam od koleżanki mojej mamy podobno zawsze się udaje i u mnie narazie się to sprawdza ;)

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka jajek od białek. Ubijamy białka z cukrem. Po dokładnym ubiciu dodajemy stopniowo żółtka i przesianą mąkę (oba rodzaje ). Na samym końcu dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. 

Uwaga !
Na dużej blaszce (prostokątnej) pieczemy w 180' C przez 25 min i u mnie po tym czasie zawsze jest już gotowe. (Zawsze sprawdzamy ciasto patyczkiem czy na pewno jest gotowe)
Na małej blaszce (takiej jak na zdjęciu) w 180' C przez 25 min i stopniowo przedłużałam czas, aż ciasto będzie gotowe (co jakiś czas zaglądałam i sprawdzałam )

PS. Niestety w małej blaszce piekłam ten biszkopt pierwszy raz dlatego taki nie dokładny czas, ale jak wszystko sprawdzę dokładnie ( zapowiada się częstsze pieczenie) to na pewno naniosę poprawki.


Jeżeli chodzi o krem do tortu korzystałam z bardzo dobrego przepisu. Znalazłam go na youtube na kanale kotlet tv. Polecam jest świetny. Na dole zamieszczam filmik, aby ułatwić Wam do niego dostęp.



Czekamy, aż biszkopt ostygnie i kroimy go na trzy poziomy i przekładamy gotowym kremem.

Uwaga!
Polecam zakupić nie drogie urządzenie przeznaczone do krojenia biszkoptu (wtedy części będą na pewno równe), albo zrobić to przy pomocy nici (naciągniętą nić przeciągamy przez cały biszkopt na danej wysokości, dobrze jak druga osoba pomoże na przytrzymać biszkopt, aby nie miał szans na "ucieczkę" )



W kolejnym poście przedstawię Wam jak udekorować Nasz tort oraz pokarzę krok po kroku jak stworzyć różyczkę i listka do dekoracji. Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia ;)

3 komentarze:

  1. Na pewno skożystam z przepisu. Ja robię biszkopt podobnie: 5-6 jajek, 1 szklanka mąki
    (którą przesiewam), 3/4 szklanki cukru, tylko bez proszku do pieczenia. Zawsze się udaje, tylko robiłam z niego placek, tortu nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ekstra! I krem fantastyczny!
    Udekoruj płatkami róż!

    OdpowiedzUsuń