piątek, 17 stycznia 2014

Pyry z gzikiem

Jeżeli chodzi o kuchnię Wielkopolską to głównym jej składnikiem są Pyry, czyli ziemniaki. Uwielbiamy je dlatego większość regionalnych potraw ma w sobie ten oto składnik.
W dzisiejszym poście przedstawię Wam przepis na tradycyjny piątkowy obiad z mojego regionu, a są to Pyry z gzikiem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag białego sera twarogowego
  • 0,25 l kwaśnej śmietany (30%)
  • cebula
  • pęczek szczypiorku
  • Pęczek koperku
  • kilka łyżek masła
  • sól
Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinach. 
Twaróg rozrabiamy ze śmietaną, dodajemy pokrojoną cebulkę i zieleninę.
Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Obrane i okraszone masłem pyry solimy.
Podajemy z gotowym twarożkiem, czyli gzikiem. 


Przedstawiony powyżej przepis odnalazłam w książce Maji Bartczak "Polska kuchnia regionalna", którą serdecznie polecam. Znajdziecie w niej również przepisy potraw z innych zakątków Polski.





5 komentarzy:

  1. Takiego dania to jeszcze nie jadłam! zauważyłam, że nie mancie mojego banera przepis miesiąca na stronie, a jesteście u mnie na liście linkowej. Jeśli dalej chcecie być widoczni na moim blogu proszę o wklejenie banera.
    Pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok juz dodaję
      A powyzsza potrawa jest smaczna polecam

      Usuń
  2. A to muszę wypróbować! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pyry z gzikiem :) Często robiłam je gdy uczyłam się w Poznaniu, tylko taką szybką wersje z serkiem wiejskim.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pochodzę z Wielkopolski i znam to danie, do dziś czasem u mnie gości. Prostota jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń