W dzisiejszym poście przedstawię Wam przepis na tradycyjny piątkowy obiad z mojego regionu, a są to Pyry z gzikiem.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 50 dag białego sera twarogowego
- 0,25 l kwaśnej śmietany (30%)
- cebula
- pęczek szczypiorku
- Pęczek koperku
- kilka łyżek masła
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinach.
Twaróg rozrabiamy ze śmietaną, dodajemy pokrojoną cebulkę i zieleninę.
Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Obrane i okraszone masłem pyry solimy.
Podajemy z gotowym twarożkiem, czyli gzikiem.
Przedstawiony powyżej przepis odnalazłam w książce Maji Bartczak "Polska kuchnia regionalna", którą serdecznie polecam. Znajdziecie w niej również przepisy potraw z innych zakątków Polski.
Takiego dania to jeszcze nie jadłam! zauważyłam, że nie mancie mojego banera przepis miesiąca na stronie, a jesteście u mnie na liście linkowej. Jeśli dalej chcecie być widoczni na moim blogu proszę o wklejenie banera.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Gosia
Ok juz dodaję
UsuńA powyzsza potrawa jest smaczna polecam
A to muszę wypróbować! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pyry z gzikiem :) Często robiłam je gdy uczyłam się w Poznaniu, tylko taką szybką wersje z serkiem wiejskim.
OdpowiedzUsuńPochodzę z Wielkopolski i znam to danie, do dziś czasem u mnie gości. Prostota jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuń