Zarówno w Holandii jak i w Polsce jest już dostępny rabarbar dlatego z tej okazji postanowiliśmy upiec szybki placek z rabarbarem. Ciasto to jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 120 g miękkiego masła
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
- 25 g masła
- 25 g cukru
- 40 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Umyty i obrany rabarbar kroimy na plasterki i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Po 30 minutach odsączamy sok.
Miękkie masło mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i układamy na nim przygotowany wcześniej rabarbar.
Posypujemy wierzch ciasta przygotowaną kruszonką.
Pieczemy w 180'C przez 45 minut.
Smacznego.
Takie ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama często piekła podobne :)
OdpowiedzUsuńMoja mama parę dni temu też piekła podobny :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto! bardzo prosty i dobry przepis, zrobiłam je już 3 razy - w końcu jest sezon na rabarbar:)
OdpowiedzUsuńDałam tylko więcej rabarbaru niż podajesz w przepisie, a raz zrobiłam mix rabarbar&truskawki.
Pycha, dzięki!