piątek, 25 kwietnia 2014

Placek z rabarbarem

Witajcie

Zarówno w Holandii jak i w Polsce jest już dostępny rabarbar dlatego z tej okazji postanowiliśmy upiec szybki placek z rabarbarem. Ciasto to jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 jajka
  • 120 g miękkiego masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
Przygotowanie:

Umyty i obrany rabarbar kroimy na plasterki i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Po 30 minutach odsączamy sok. 
Miękkie masło mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy i układamy na nim przygotowany wcześniej rabarbar. 
Posypujemy wierzch ciasta przygotowaną kruszonką.
Pieczemy w 180'C przez 45 minut.

Smacznego. 




3 komentarze:

  1. Takie ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama często piekła podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama parę dni temu też piekła podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne ciasto! bardzo prosty i dobry przepis, zrobiłam je już 3 razy - w końcu jest sezon na rabarbar:)
    Dałam tylko więcej rabarbaru niż podajesz w przepisie, a raz zrobiłam mix rabarbar&truskawki.
    Pycha, dzięki!

    OdpowiedzUsuń