środa, 18 czerwca 2014

Kokosanki

Kokosanki to pyszne ciasteczka, które przygotowuje się bardzo szybko. Przekonajcie się o tym sami, a zapewne  nie będziecie już kupować gotowych. 

Składniki:
  • 250 g wiórków kokosowych,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • pół szklanki cukru, 
  • 2 białka,
  • szczypta soli.
Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy masło z cukrem i 2 łyżkami mleka, gdy cukier rozpuści się wyłączamy palnik. W ciepłą jeszcze masę wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie.  Jak masa wystygnie mieszamy ją z ubitymi na sztywno białkami ze szczyptą soli. Gotową masę wykładamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem tworząc z nich kształt kulki i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160'C.






niedziela, 8 czerwca 2014

Grillowane Owoce

Podczas weekendu na pewno często grillujecie.  Chciałbym by prócz kiełbasek, karkówki i szaszłyków na grillu znalazły się również owoce.
My na naszym grillu przygotowaliśmy banana i ananasa, ale można przygotować też inne owoce.
Wystarczy przekroić je na pół i położyć na  ruszcie. Podczas grillowania  naturalny cukier zawarty w owocach karmelizuje się, co nadaje owocom inny pyszny smak.
Dzieciakom na pewno zasmakują :)

czwartek, 5 czerwca 2014

Czekoladki z niespodzianką

Jak wiecie Belgia słynie z przepysznych czekoladek. W wielu kawiarniach w Holandii można zakupić te Belgijskie specjały.

Ja przygotowałam swoje własne pyszne czekoladki. To bardzo łatwe, a zjadanie słodkości swojej roboty jest o wiele bardziej przyjemne, niż gotowych, kupionych w sklepie.

Słodkość czekolady przełamałam kwasowością kiwi. Ta kombinacja idealnie do siebie pasuje.
Przekonajcie się sami.

Składniki:

  • 4 kiwi
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 g czekolady 
Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wypełniamy nią foremkę z silikonu specjalnie przeznaczoną do robienia czekoladek. Po 10 sekundach przewracamy foremkę "do góry nogami", aby wylać nadmiar czekolady ( tak powstanie góra czekoladki) i wkładamy do lodówki na 30 min. 
W tym czasie przygotowujemy mus z kiwi , którym wypełnimy wnętrze czekoladek. 
Obieramy 4 kiwi i blenderujemy je z 2 łyżkami cukru. Całość przelewamy do małego garnuszka i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Czekamy do wystygnięcia masy.
Nasze "puste" czekoladki wypełniamy gotową masą i zalewamy resztą czekolady.
Aby spód czekoladek był równy i aby łatwo odchodziły one od formy musimy wygładzić go nożem. 
Gotowe wkładamy na 1 h do lodówki. 
Po tym czasie nasze czekoladki są już gotowe.
Smacznego ;)