piątek, 7 listopada 2014

Skrzydełka w sosie miodowo musztardowym - Kamis

Skrzydełka w sosie miodowo musztardowym

To kolejna potrawa w tygodniu z Kamisem
Przygotowanie jej jest dziecięco proste wystarczy wlać do garnuszka Wodę i wsypać saszetkę  i dodać musztardę,  dokładnie wymieszać i zagotować.  Tak przygotowaną marynatą polać nasze skrzydełka  i zapiec w piekarniku.
My w naszym daniu przygotowaliśmy 6 skrzydełek, a nie jak podaje producent 12, ale użyliśmy całej marynaty mięso smakowało  naprawdę  bardzo dobrze .

To jest jak na razie najlepiej smakująca potrawa z  Kamisem, na pewno jeszcze nie raz do niej wrócimy .

niedziela, 2 listopada 2014

Kamis Fix z kurczakiem i ananasem

Dzisiejszym daniem będzie ryż z kurczakiem i  ananasem Czyli bardzo smaczny sos słodko kwaśny My użyliśmy Kamis Fix z kurczakiem i ananasem. przyprawiony jest czosnkiem, imbirem i kurkumą przez co sos  ma piękny kolor.

Składniki :

  • Kamis Fix z kurczakiem i ananasem,
  • filet z kurczaka, 
  • olej do smażenia, 
  • puszka ananasa, 
  • 250 ml wody.
Przygotowanie:

 Kurczak kroimy w kostkę obsmażamy na lekko brązowy kolor, wsypujemy zawartość torebki.  Następnie wlewamy 250 ml wody oraz 60 ml syropu z ananasa. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez 10 minut 
Podajemy z gotowanym ryżem. 









sobota, 1 listopada 2014

Tydzien z Kamisem

W tym tygodniu na naszym blogu będzie gościć wiele potraw przygotowanych  na produktach firmy Kamis, które znalazły się w naszej paczce. Firma Kamis ma bogaty asortyment w zioła i przyprawy, mieszanki przypraw, musztardy,  panierki i wiele innych produktów wartych uwagi.



czwartek, 23 października 2014

Ciastka maślane

Witajcie dawno nas tu nie było, ale postaramy się nadrobić zaległości. Na początek dobra wiadomość na fanpagu na facebooku jest już Nas ponad 200. Co bardzo cieczy i motywuje do dalszego działania. Dzisiaj chcieli byśmy Wam przedstawić  prosty przepis na ciastka maślane.  My nasze ozdobiliśmy przy pomocy stempli, Wy możecie je przygotować w dowolnej formie i z dowolnymi dodatkami np. skórką z cytryny, czy ziarenkami wanilii. 



Składniki 
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 jajko
100 g cukru pudru
Łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

W misce utrzeć masło (temperatura pokojowa) z cukrem. Potem dodajemy jajko, przesianą mąkę i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wkładamy na 2 godz do lodówki.
Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C. Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując blat mąką.
Wyciąć ciasteczka foremką i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na każdym ciastku zrobić stempel :
Wstawić do piekarnika i piec około 12-13 minut, aż brzegi się zarumienią.



niedziela, 12 października 2014

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym

W czasie gdy w naszej kuchni trwał remont  i do dyspozycji mieliśmy tylko piekarnik i kuchenkę turystyczną na jeden palnik, często przygotowywaliśmy dania w piekarniku. Wypróbowaliśmy  wiele przepisów, ale nie wszystkie nam smakowały. Ten przypadł nam do gustu.  Dziś gdy już kuchnia opadła z kurzu i wszystko jest piękne i błyszczące postanowiliśmy  powrócić do tego przepisu.



Składniki :


  • 300 g mięsa mielonego,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 6 łyżek oleju z oliwek, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 por, 
  • 5 pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • 100 g startego sera.


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut.
Olej mieszamy z przyprawami i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Marchewkę, grzyby  i por kroimy w talarki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso mielone wymieszane z 3 łyżkami oliwy. Przykrywamy je ziemniakami na które wykładamy pozostałe warzywa. Całość polewamy pozostałą  oliwą  ziołową. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180' C. Po 15 minutach zdejmujemy przykrycie i posypujemy startym serem i zapiekamy przez jeszcze 10 minut.

Smacznego :)

wtorek, 7 października 2014

Tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną

Witajcie moi drodzy u nas zaczęła się jesienna pogoda niestety nie jest tak piękna jak w Polsce. Często pada deszcz, a wieczory są już chłodne.  By wrócić wspomnieniami do ciepłego lata Ada postanowiła upiec tartaletki z truskawkami .
W internecie jest pełno różnego rodzaju przepisów na kruche ciasto my polecamy wam przepis Piotrka z Kocham Gotować (wyszło idealne )









Na upieczone tartaletki nałożyliśmy truskawki. My użyliśmy truskawek z puszki, Wy możecie użyć dowolnego owocu, a na wierzch ładnie wycisnęliśmy bitą śmietanę .




Piękny i szybki deserek 



Zachęcam Was również do odwiedzenia blogu prowadzonego przez Adę kokosowa ada


Pozdrawiamy 

piątek, 3 października 2014

Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami

Witajcie
Jak wiecie, my bardzo lubimy dania lekkie dlatego dziś naszła nas ochota na pyszną i orientalną sałatkę, która jest bardzo szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 100 g zielonej fasolki,
  • 2 cebulki dymki,
  • 50 g makaronu ryżowego,
  • 125 g krewetek koktajlowych,
  • pół papryki,
  • 100 g kiełek fasoli mung, 
  • parę łyżek sosu sweet chili do sajgonek .

fasolkę obieramy i gotujemy, a makaron przygotowujemy jak na opakowaniu.  Paprykę, dymkę kroimy   całość.   Na talerzu wykładamy przygotowany makaron i  dokładamy warzywa i krewetki Wszystko z sobą mieszamy i polewamy sosem.





Miłego weekendu :) 

wtorek, 30 września 2014

Smaak Festijn - Slow Food w Holandii

W miniony weekend wybraliśmy się do  miasta niedaleko od oddalonego od nas, w którym odbywał się piknik   Slow Food pod nazwą Smaak Festijn. Pogoda nam dopisywała  a na miejscu czekało na nas  wiele atrakcji i smakołyków.  Do próbowania był duży wybór serów, win i domowej roboty dżemów. Wszystkie te produkty były z naszego regionu, a paru pobliskich farmerów  wystawiło się z swoimi owocami i warzywami.  Jak na takich rodzinnych piknikach przystało nie zabrakło też atrakcji dla dzieci, które mogły one przygotować własnoręcznie przygotowane deserki z jabułka. 

Poniżej mała fotorelacja. 


W takiej pięknej lokalizacji odbywał się festiwal 


można było zobaczyć kolorowe marchewki i fioletowe ziemniaki 












własnoręcznie robiony makaron smakuje najlepiej :) 



Nie brakowało też rzeczy do pieczenia 


Oryginalne pojazdy   






Nas skusiła pizza świeżo  robiona i wypiekana, którą zjedliśmy na pięknie przystrojonych stołach. 






 Kurs wypiekania domowego chleba. 














środa, 17 września 2014

Gruszka z czekoladą

Właśnie teraz we Wrześniu  jest sezon na gruszki, smakują one wówczas najlepiej słodziutkie i dojrzałe. My bardzo często zjadamy owoce  świeże, ale czasami mamy ochotę na małą odmianę i przygotowujemy je wraz z lodami czy w wypiekach, dziś postanowiliśmy je ugotować.

Gruszki  obieramy i gotujemy w  1,5  l wody (tę czynność ułatwia nam miarka wewnątrz garnka)  z 3 łyżkami cukru (zależy od ilości owoców my gotowaliśmy dwie gruszki )  przez około 5 minut. Następnie owoc polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy listkiem mięty.
My nasze gruszki gotowaliśmy w małym garnuszku  o pojemności 2,9 l LINK
Deser ten jest bardzo smaczny dla miłośników owoców jak i czekolady. a ten kto raz spróbuje tego połączenia smaków, częściej zechce do niego wracać.








środa, 10 września 2014

spaghetti z pulpecikami



W naszej kuchni  unosi się piękny zapach czosnku i pomidorów. Uwielbiamy jadać makarony z 
różnymi sosami. Dziś taki wariant z pulpecikami z mielonego mięsa. Prosty i szybki w przygotowaniu, lubiany przez dzieci i nie tylko.




Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego ( wołowego),
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • puszka pomidorów,
  • oregano,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.
Przygotowanie:

Z mięsa mielonego doprawionego solą i pieprzem formujemy małe kuleczki, które obsmażamy na tłuszczu. Gdy mięso jest gotowe przekładamy je do miseczki. Na tej samej patelni przysmażamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodajemy do nich pomidory,  przyprawiamy do smaku. Do przygotowanego sosu dorzucamy pulpeciki i podgrzewamy jeszcze  parę minut.  Sos mieszamy z ugotowanym makaronem.

sobota, 6 września 2014

Deserek lodowy


Jak Wam mija weekend ? 
U nas trochę pochmurnie, ale temperatura jest przyjemna, dlatego na poprawę humorów zjedliśmy sobie lody z kruszonymi ciasteczkami i galaretką, polane sosem karmelowym z miodem. 
Pragniemy przedstawić Wam jak w prosty i ciekawy sposób udekorować lody. Tak nie wiele trzeba aby zwykłe lody przemieniły się w wspaniały i kolorowy deser. 
Polecamy pobawić się z dziećmi i puścić wodzy fantazji. Uwierzcie nam taki deser własnoręcznie robiony smakuje o niebo lepiej. 



Galaretka którą użyliśmy do przygotowania deseru lodowego:



A o to sos do deserów miodowo- karmelowy:



środa, 3 września 2014

Papryka z fetą


Papryka z  fetą  to doskonałe połączenie
smakowe, chyba już nikomu nie trzeba o tym mówić .
Dlatego szybko przechodzimy do przygotowania. 
Każdy z Was może użyć papryk i sera w ilości takiej jakiej każdemu z Was będzie potrzebna. My użyliśmy  dla nas dwoje 4  papryki i 100 g sera feta 

Przygotowanie
Paprykę płuczemy i  kroimy na pół , pozbywamy się gniazd nasiennych. Wykładamy na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 200'C lub używamy funkcji grill w piekarniku ( bądź na tradycyjnym grillu ) . Zapiekamy paprykę by  jej skórka mocno ściemniała, może nawet być czarna . Następnie gorącą paprykę wkładamy do papilotek z foli aluminiowych bądź do worków do piekarnika. (nigdy nie wkładamy do reklamówek czy zwykłych worków). Po paru minutach ściągamy z papryki skórkę, która bardzo łatwo odchodzi. Taką paprykę układamy na talerzu posypujemy pokruszoną  fetą skrapiamy olejem z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. 
Przygotowanie bardzo łatwe a smak naprawdę dobry - polecamy.




Warzywa psiankowate 2014

sobota, 30 sierpnia 2014

Deser budyniowy

Jak zrobić budyń każdy z Nas wie, a nawet jak nie to producenci tych oto produktów bardzo czytelnie nam to opisują na opakowaniu. Dlatego nie chcę w tym poście opisać wam jak zrobić deser budyniowy, tylko jak ładnie go ozdobić aby był wisienką na torcie każdej domowej imprezy.



Potrzebne nam będą do tego szklanki lub pucharki nie tyle ozdobne co o ciekawych kształtach. Dobrą opcją są szklanki o podwójnym dnie, które dają ciekawy efekt.


Bardzo ważne miejsce w dekoracji deserów mają świeże owoce, które dobrze użyte są najlepszą ( i najzdrowszą) ozdobą deserów. Najlepiej ułożyć je dopiero przed podaniem, ponieważ niektóre owoce po umyciu puszczają sok co nie wygląda estetycznie później na deserze. Pamiętajmy także, że przysłowie „ mniej jest lepiej” jest prawdziwe. Jeżeli przesadzimy z dekoracją to otrzymamy niestety odwrotny efekt do zamierzonego.