Zimne dni są już za nami, ale na ciepłą zupę zawsze znajdzie się ochota. Idealna na obiad lub lancz po długim spacerze.
Soczewica jest rzadko stosowana w polskich kuchniach, częściej sięgamy po fasole, groch i bób.
Pragnę Was zachęcić do gotowania potraw z jej udziałem.
Soczewica jest bardzo bogata w białko, ale także ważnego dla serca potasu i potrzebnego w czasie ciąży kwasu foliowego, dlatego może się znaleźć w diecie nie tylko wegetarian.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy,
- 400 g pomidorów,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 l bulionu drobiowego, (można użyć warzywnego)
- włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por)
- 1 papryczka chili,
- sól, pieprz,
- pół łyżeczki mielonych nasion kolendry,
- oliwa z oliwek (do smażenia)
Przygotowanie:
W bulionie gotujemy soczewice do miękkości, dodajemy pomidory i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę. Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek gdy nabiorą koloru dodajemy je do zupy. Warzywa kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Całość gotujemy przez 10 minut i przyprawiamy do smaku.
Smacznego