Ostatnio zakupiliśmy nową książkę o pieczeniu. Ada od razu zabrała się do wypróbowania nowych przepisów. A oto jeden z nich na Brownie z wiśniami i białą czekoladą. Jeśli chcecie poznać więcej przepisów z tej książki zachęcam Was do zostawienia komentarza i wypróbowania przepisu w domu.
Składniki:
- 175 g gorzkiej czekolady,
- 175 g masła,
- 225 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 125 g mąki samo rosnącej,
- 175 g wiśni,
- 85 g białej czekolady
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180'C. Foremkę 24 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Gorzką czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy masa się całkowicie rozpuści odstawiamy do przestudzenia na 5 minut. W misce mieszamy cukier, jajka i aromat. Mieszając dodajemy stopniowo masę czekoladową. Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.
Przelewamy do foremki i pieczemy przez 15 minut po upływie czasu przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Smacznego