sobota, 30 sierpnia 2014

Deser budyniowy

Jak zrobić budyń każdy z Nas wie, a nawet jak nie to producenci tych oto produktów bardzo czytelnie nam to opisują na opakowaniu. Dlatego nie chcę w tym poście opisać wam jak zrobić deser budyniowy, tylko jak ładnie go ozdobić aby był wisienką na torcie każdej domowej imprezy.



Potrzebne nam będą do tego szklanki lub pucharki nie tyle ozdobne co o ciekawych kształtach. Dobrą opcją są szklanki o podwójnym dnie, które dają ciekawy efekt.


Bardzo ważne miejsce w dekoracji deserów mają świeże owoce, które dobrze użyte są najlepszą ( i najzdrowszą) ozdobą deserów. Najlepiej ułożyć je dopiero przed podaniem, ponieważ niektóre owoce po umyciu puszczają sok co nie wygląda estetycznie później na deserze. Pamiętajmy także, że przysłowie „ mniej jest lepiej” jest prawdziwe. Jeżeli przesadzimy z dekoracją to otrzymamy niestety odwrotny efekt do zamierzonego.








środa, 27 sierpnia 2014

Ciastka z budyniem i malinami

Powoli żegnamy już lato, więc aby dobrze wspominać letnie wypieki proponujemy Wam te szybkie  i proste w przygotowaniu ciastka. Idealnie nadają się do poczęstunku gdy odwiedzą Nas niespodziewani goście. Na pewno przypadną do gustu, każdemu łasuchowi.





Produkty:
  • Budyń
  • Ciasto francuskie
  • Świeże maliny

Przygotowanie:
Gotujemy budyń jak na opakowaniu i czekamy aż ostygnie. W tym czasie rozpakowujemy ciasto francuskie i kroimy dużą szklanką koła tak aby powstała ich parzysta ilość. W połowie kół wykrajamy mniejszą szklanką środek (będzie to góra naszych ciastek). Góry ciastek nakładamy na doły i środek wypełniamy budyniem. Ciasto francuskie urośnie, więc nie martwcie się że warstwa budyniu jest wyżej niż brzegi ciastka. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i pieczemy w 180’C przez 15 min. Na koniec ozdabiamy ostygnięte ciastka malinkami. Świetnie smakują przysypane niewielką ilością cukru pudru.


Smacznego. 



niedziela, 24 sierpnia 2014

Niespodzianka

W ostatnim czasie u nas bardzo dużo się zmieniło. Postanowiliśmy zmienić adres zamieszkania w Holandii (w tamtym domku mieliśmy do dyspozycji własnej tylko pokój). Nowe mieszkanko jest małe, ale przytulne. Przez ostatni miesiąc trwały remonty, dlatego troszkę Was zaniedbaliśmy, ale obiecujemy, że to się już nie powtórzy i mamy nadzieję, że znów nie raz ugotujemy wspólnie coś pysznego. W ostatnim czasie odwiedziliśmy nasze rodziny w Polsce i spotkała nas tam niespodzianka. Był to prezent jaki dostaliśmy od sklepu internetowego przyjemnegotowanie. Otrzymaliśmy od Nich komplet garnków Link na wszystkie rodzaje kuchenek  łącznie z  indukcyjną. Był to dobrze dobrany prezent na naszą nową kuchnię z którego bardzo się cieszymy, a ponieważ mamy teraz możliwości z chęcią przetestujemy je dla Was.



Opis produktu z strony sklepu:
Wysokiej jakości stal nierdzewna.
Powierzchnia satynowa.
Dno termiczne 5 warstwowe zachowujące ciepło.
Żywność nagrzewa się szybko a materiał zatrzymuje dobrze ciepło.
Zdrowe przyrządzanie jedzenia. Gotowanie w niewielkiej ilości wody i smażenie z oszczędnym użyciem tłuszczu minimalizuje utratę witamin, minerałów  smaku
Praktyczne ukształtowanie brzegu zapobiega skapywaniu.
Uchwyty nie nagrzewają się.
Praktyczne miarki wewnątrz ułatwiają dozowanie.
Szklane pokrywy.
Garnki nadają się na wszystkie rodzaje kuchni włącznie z kuchnią indukcyjną.
Można myć z zmywarce.

Nasza opinia na temat garnków

Cena garnków jak za taki komplet to bardzo mało bo zaledwie 113 zł 
Pamiętajmy że garnki są naprawdę dobrej jakości i solidnie wykonane a przede wszystkim można je używać na kuchni indukcyjnej gdzie na ogół za jeden garnek trzeba przeznaczyć około 100 zł tu za podobną cenę mamy aż 3 garnki.

Garnki mają rożną pojemność najmniejszy ma 2,9 litra ten używamy najczęściej ze względu na to iż mieszkamy we dwoje . Średni garnek ma pojemność 3,9 litra ten garnek też używamy dość często do np. gotowania makaronów. Natomiast garnek największy  jest o pojemności 6,6 litra jak na razie używamy go najmniej do np. przygotowania zup, ale na pewno będzie  się świetnie sprawdzał na przygotowywanie posiłków  dla większej ilości osób.

Garnki bardzo dobrze się spisują, dania są długo ciepłe. Jest to dobry patent dla małych spóźnialskich, którzy często muszą jeść letnie jedzenie lub trzeba dodatkowo je podgrzewać.


Miarki wewnątrz każdego garnka to bardzo przydatny dodatek. Już wiemy ile wlać wody do garnka na gotowanie ryżu, wcześniej musieliśmy odmierzać przy pomocy miarki.
Szklane pokrywy to dobre uzupełnienie dla całości, ponieważ bez podnoszenia pokrywki widzimy  jak się zachowuje nasza potrawa podczas gotowania (czy nic się nie przypala,  rozgotowuje itp.).

Nam bardzo podobała się opcja że można je używać na kuchni indukcyjnej tym bardziej, że zamierzamy taką właśnie mieć.