poniedziałek, 17 marca 2014

Warzywno- ryżowe kotleciki


Po ostatnim obiedzie zostało mi trochę ryżu. Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego postanowiłem wykorzystać go  na następny dzień.
Wpadłem na pomysł zrobienia warzywo- ryżowych kotlecików. Są bardzo smaczne i dobrym pomysłem na lunch czy dodatek do  jakiegoś mięsa, ewentualnie tak jak w moim przypadku do sałaty.

Składniki :

  • 150 g ugotowanego ryżu ,
  • 2 marchewki ,
  • Garść fasolki szparagowej zielonej,
  • Pól pora ,
  • Kumin ,
  • Sól, pieprz,
  • Kolendra,
  • 3 jajka,
  • Pół szklanki mąki
  • Olej do smażenia


Zieloną fasolkę obieramy i blanszujemy. Następnie schładzamy ją w zimnej wodzie, by pozostała pięknie zielona .  Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, podobnie postępujemy z porem . Do miski wsypujemy ryż oraz warzywa i przyprawy. Dodajemy mąkę i wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju .

Smacznego


czwartek, 13 marca 2014

Kopiec kreta w innej odsłonie

Ostatnio postanowiłem upiec coś słodkiego. Nie jest to moją mocną stroną (lepiej wychodzi to Adzie),  ja wolę gotować niż piec słodkości, ale i te umiejętności trzeba chociaż w małym stopniu opanować. Tak więc postanowiłem upiec ciasto  kakaowe  tylko, że tym razem wzbogaciłem je o piankę i wiśnie. Zresztą  sami zobaczcie jak wyszło na poniższych zdjęciach.

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 11/2 szklanki maki pszennej,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao
  • Szczypta soli,
  • 10 g Masła, bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy


 Inne składniki:

  • Wiśnie w syropie,
  • 2 duże opakowania śmietany kremówki,
  • Galaretka,
  • Dżem wiśniowy.


Przygotowanie:

Ubijamy białka z odrobiną soli (wówczas  jest szybciej), dodajemy żółtka, mieszamy i dodajemy resztę suchych składników. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą,  wówczas ciasto na 100% nam nie przywrze do ścianek . Pieczemy w temperaturze 180' C przez pół godziny. Moje ciasto nie wyrosło równomiernie, a tylko środek, wiec postanowiłem zrobić z niego a'la kopiec kreta .
Przekroiłem go na 4 części. Jedną część wysmarowałem masą ptasie mleczko (przepis link), inną część wysmarowałem odrobina dżemu. Całość złożyłem i posmarowałem bitą śmietaną. Na wierzch posypałem kawałkiem pokruszonego ciasta (4 część).





środa, 12 marca 2014

Liebster blog adward

Nominacja Liebster Blog Adward jest przyznawana od innych blogów, polega na zadaniu 11 osobom, jedenastu pytań. Następnie każda z nominowanych osób zadaje jedenaście pytań innym 11 osobom. (Informuje je o tym ).
My otrzymaliśmy nominacje od Danusi z bloga  moje wypieki i nie tylko.
Danusia zadała nam takie o to pytania. Pod nimi są nasze odpowiedzi.

Patryk:
1.Twoja ulubiona potrawa z dzieciństwa…
P.Zrazy wołowe
2. Bez  czego nie możesz się obejść w kuchni?
P. Przyprawy
3. Jakie sprzęty kuchenne zabrałabyś/zabrałbyś na bezludną wyspę – pamiętaj, tam nie ma prądu.
P.Ręczny młynek do kawy
4. Co ma piernik do wiatraka?
P. Można zrobić pierniki w kształcie wiatraka.
5. Gdybyś mogła/mógł zamieszkać w dowolnym miejscu na Ziemi, jakie byś wybrała/wybrał?
P. Chorwacja
6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo  byś wybrała/wybrał?
P. Jamie Olivier
7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna?
P. Włoska
8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść?
P. Czekolady
9. Potrawa, która uzależnia?
P. Lasagne
10. Twoja największa kulinarna porażka…
P. Flamisz z porami i serem
11. Pieprz, czy wanilia?
P. Pieprz

Ada:
1.Twoja ulubiona potrawa z dzieciństwa…
A.Naleśniki
2. Bez  czego nie możesz się obejść w kuchni?
A. Cukru
3. Jakie sprzęty kuchenne zabrałabyś/zabrałbyś na bezludną wyspę – pamiętaj, tam nie ma prądu.
A.Trzepaczka
4. Co ma piernik do wiatraka?
A. Mąka?
5. Gdybyś mogła/mógł zamieszkać w dowolnym miejscu na Ziemi, jakie byś wybrała/wybrał?
A. Chorwacja
6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo  byś wybrała/wybrał?
A. Buddy Valastro
7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna?
A. Włoska
8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść?
A. Czekolady
9. Potrawa, która uzależnia?
A. Sałatka z tuńczyka
10. Twoja największa kulinarna porażka…
A. Pizza
11. Pieprz, czy wanilia?
A. Wanilia

A o to nasze pytania dla Was:

1. Ryż czy makaron?
2. Ulubiony owoc?
3. Ulubiony kucharz?
4. To straszne ale nie umiem ...
5. Moja ulubiona pora roku to...
6. Pisze bloga bo ...
7. Twoja największa słabość to..
8. Ulubiona potrawa wigilijna?
9. Ulubione śniadanie?
10. Kawa czy herbata ?
11. Ulubiony gatunek sera?

Oto nominowane przez nas blogi :


niedziela, 9 marca 2014

Szybki Deserek- Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów

Dla nas jest to już trzecia akcja organizowana przez Martę i Paulinę . Tematem tego miesiąca jest deser bez pieczenia . Dużo osób nie ma możliwości upieczenia czegoś dobrego w piekarniku, dlatego naszym zdaniem temat jest jak najbardziej trafiony. My postanowiliśmy przygotować coś bardzo szybkiego co przygotowuje się w nie więcej niż 5 minut .

Składniki  na 2 porcje:


  • 3 Ciastka korzenne,
  • 1 banan
  • łyżeczka miodu,
  • 100 ml jogurtu (najlepiej grecki)

 Przygotowanie:

Ciastka kruszymy na mniejsze kawałki i wsypujemy na dno szklanek. Dodajemy pokrojonego banana  polewamy to odrobina miodu,a na wierzch wlewamy  jogurt.

Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Banan  możecie zastąpić każdym innym owocem .


ORGANIZATORKI :

PAULINA
www.mojapasjasmaku.blogspot.com

MARTA
www.magicznezyciemarty.pl

ZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY :

KASIA
www.bakeandtaste.blogspot.com

MONIKA
www.papryczkaa.blogspot.com

MAGDA
www.only-my-simple-kitchen.blogspot.com

GOSIA
www.daylicooking.pl

IWONA
www.izioni-smaki.blogspot.com

EWA
www.ewakuchennie.blogspot.com

JUSTYNA
www.tysiagotuje.pl

MARZENA
www.zaciszekuchenne.blogspot.com

BEATA
www.staregary.blogspot.com

JUSTYNA
www.mamaipomocnicy.blogspot.com

AGATA
www.myszkagotuje.blogspot.com

MAŁGORZATA 
www.codojedzenia.pl








piątek, 7 marca 2014

Sałatka z łososiem

Pyszna sałateczka z łososiem jest zdrowa, świeża i pożywna . Bardzo szybko się ją przygotowuje. Jest idealnym pomysłem na lunch.

Składniki:

  • Plasterek surowego lub wędzonego łososia .
  • Jedno ugotowane jajko ,
  • Garstka sałaty, może być miks sałat, ja użyłem rukoli i roszponki,
  • 2 pomidorki koktajlowe
Składniki na dresing:

  • Łyżka oleju z oliwek
  • łyżka musztardy,
  • Łyżeczka soku z cytryny ,
  • Szczypta soli i pieprzu .


Na talerzu układamy liście sałaty, plasterek łososia dzielimy na mniejsze kawałki, a pomidorki i jajko kroimy w ćwiartki . Całość polewamy dobrze wymieszanym sosem.

Smacznego




poniedziałek, 3 marca 2014

Pierogi zapiekane ze szpinakiem i kurczakiem



Postanowiłem zrobić pierogi z piekarnika, które nadziałem farszem ze szpinaku z kurczakiem i serem gorgonzolą. Bardzo lubię te połączenie składników, bo przede wszystkim jest zdrowe.

Składniki na ciasto na pierogi:


  • 2,5 szklanki Maki pszennej,
  • 30 g drożdży,
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
  • 500 g szpinaku, najlepiej świeży,
  • 1 filet z kurczaka ,
  • 150 g sera gorgonzola (ja użyłem piccante)
  • 2 ząbki czosnku,
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia


Przygotowanie ciasta na pierogi:

W letnim mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i dodajemy olej z oliwek,  mieszamy dokładnie. Dodajemy również nasz zaczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy kuchenna ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce .
W tym czasie przygotowujemy nasz farsz.
Filet płuczemy, kroimy w  kostkę i obsmażamy na patelni.
Na rozgrzanej patelni wlewamy olej z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. Gdy czosnek się zeszkli zmniejszamy trochę ogień i dodajemy część naszych liści szpinaku. Co jakiś czas mieszamy i gdy liście zmniejszą swoją objętość dodajemy resztę. Wówczas jest już moment dodania obsmażonego kurczaka oraz pokruszonego sera. Wszystko dokładnie mieszamy  i doprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy  i kroimy na kwadraty czy kola (forma dowolna).  Nakładamy po łyżce farszu i sklejamy dokładnie  . Układamy ja na papierze do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem . Pieczemy 15- 20 minut (do uzyskania złotego koloru) w temperaturze 180' C .










Smacznego



niedziela, 2 marca 2014

Współpraca z firmą Kamis

W piątek gdy kurier zapukał do mych drzwi  z paczuszką byłem bardzo podekscytowany co ona zawiera. Więc prędko zabrałem się za jej rozpakowanie, a w niej przyprawy od firmy Kamis. Przyprawy w kuchni są bardzo ważne dlatego nigdy nie może ich zabraknąć. Podbijają i wzbogacają smak potraw. Ja w mojej paczce znalazłem  miedzy innymi młyneczki z solą, pieprzem kolorowym, przyprawę do kaw i deserów. Zawierała ona także innego rodzaju przyprawy takie jak kolendra, papryka słodka i ostra, imbir i wiele, wiele innych.
Bardzo dziękuję firmie Kamis za miła niespodziankę.