Składniki:
150g herbatników,
100g masła,
700g twarogu z wiaderka,
400ml śmietany 30%
100g cukru pudru,
250g jagód,
30g żelatyny
opakowanie cukru waniliowego.
Przygotowanie
Herbatniki rozdrabniamy można to zrobić blenderem, ale można też zawinąć je w ręcznik kuchenny i pokruszyć przy użyciu wałka do ciasta. Masło rozpuszczamy w garnuszku i przestudzamy dodajemy je do ciastek i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę wykładamy na spód tortownicy. Żelatynę rozpuszczamy w około 70 ml wody. Twarożek mieszamy z cukrem pudrem i waniliowym dodajemy przestudzoną żelatynę i połowę ubitej na sztywno śmietany. Ser wykładamy na schłodzony spód w połowie nakładania masy przesypujemy połową naszych jagód. Tortownice z sernikiem wkładamy do lodówki na noc, aż wszystko ładnie stężeje. Na wierzch smarujemy bita śmietaną i obsypujemy drugą połową jagód do dekoracji.
Lubię różnego rodzaju ciasta na zimno..i z chęcią zjadłabym kawałek..
OdpowiedzUsuńech... cudowne ciasto, cudowne owoce i cudowne popołudnie z tym przepysznym serniczkiem! Dla mnie bomba ;)
OdpowiedzUsuń