sobota, 10 października 2015

Francuska szarlotka

W tym tygodniu postanowiliśmy ponownie wziąć udział w wydarzeniu  Ciasto na niedzielę.
 Naszym zadaniem było upieczenie szarotki .  My postanowiliśmy przygotować troszkę inny rodzaj tradycyjnego jabłecznika -  francuską szarlotkę, ( tarte )  jabłkową.

Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 170 g masła 
  • 7 łyżek wody
  • szczypta soli  

Wierzch

  • 8 jabłek 
  • 1/2 cytryna
  • 100 g  cukru 
  • 120 ml wody 

Przygotowanie Ciasta
W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy pokrojone masło i całość mieszamy do połączenia się masła i suchych składników. Dodajemy wodę by ciasto się lepiej połączyło, odstawimy do lodówki na 40 minut po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  i przekładamy do formy .

Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych.   Skrapiamy owoce sokiem z cytryny, połowę jabłek kroimy w kostkę i dodajemy je do garnka. Dodajemy cukier i wodę gotujemy przez 15 minut na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną, Pozostawimy do ostygnięcia.  Drugą połowę jabłek kroimy w cienkie plasterki.  Na nasze ciasto wykładamy gotową muzę jabłkową na wierzch której układamy plasterki jabłka zaczynając od zewnętrznej strony tak by wyszedł nam taki o to piękny kwiatek. Całość posypujemy łyżeczką cukru i pieczemy w 190'C przez 40 minut.


Kasia upiekła Szarlotkę
Dorota upiekła Jabłecznik z kruszonką
Iziona upiekła Szarlotkę sypaną
Joanna upiekła Szarlotkę na biszkopcie z galaretką, budyniem i posypką z prażonych migdałów


Aga upiekła Szarlotkę z miętową nutką
Marzena upiekła Szarlotkę z budyniem


sobota, 3 października 2015

Eklery kawowe

Kiedyś zostaliśmy zaproszeni na Facebooku do wzięcia udziału w akcji ciasto na niedzielę, jakoś ostatnio nie mieliśmy dużo czasu na pieczenie i pisanie postów, ale na tą niedzielę pomysłem są eklery. A że bardzo je wraz z Adą lubimy dlatego postanowiliśmy je przygotować. Są pracochłonne ,ale ich smak jest warty zainwestowania godziny czasu w ich przygotowanie .







CIASTO 
  • 45 ml mleka,
  • 45 ml wody, 
  • 20 g masła,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli 
Przygotowanie 
 W garnku podgrzewamy mleko, wodę, masło  i szczyptę soli. Przesiane mąki dodajemy do gotujących się składników energicznie mieszając. Gdy masa się połączy wyłączamy ogień, a gdy masa trochę ostygnie stopniowo dodajemy do niej jajka  cały czas ucierając . Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  nasze eklery. 
pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180' C  

POLEWA KAWOWA
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej ( 100 g )
  • 10 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 20 g masła,

 W garnku gotujemy śmietankę dodając miód i kawę następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i masło. Całość dokładnie mieszamy  i odstawiamy do przestudzenia.

KREM
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 3 żółtka,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 90 g cukru,  
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka masła,
Do garnka wlewamy mleko, które zagotowujemy wraz z kawą . W misce ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy do nich mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Cienkim strumieniem przelewamy mleko do  miski z jajkami energicznie mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka,  wstawiamy na małym ogniu i dodajemy masło cały czas energicznie mieszając aż masa zgęstnieje do postaci budyniu , 


Upieczone i ostudzone eklery przekrawamy na pół górną połówkę zanurzamy w naszej polewie i odstawiamy  na deskę obok spodów aby później nasze połówki do siebie pasowały wstawiamy na parę minut do lodówki by czekolada zastygła. Na dolne warstwy wyciskamy krem przy pomocy rękawa cukierniczego i przykrywamy górnymi warstwami polanymi polewą. 

Pozdrawiam Patryk 






środa, 26 sierpnia 2015

Lunchbox

Niedawno będąc w IKEA natrafiliśmy na przydatne pojemniki na lunch w dwóch wersjach.
 Jednej na sałatki (Pojemnik na sałatkę, sos, pieczywo wyposażony w nóż i widelec),
 a drugi pojemnik ma 3 komory jedna większą i dwie mniejsze na np owoce .
Zapewne większość z Was zabiera do  Pracy czy tez szkoły zwykłe kanapki lub coś kupionego na szybko. Ja Proponuje Wam abyście zabierali  domowe jedzenie. mogą to być własnoręcznie przygotowane kanapki, czy inne danie . dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania pysznej sałatki . Jej przygotowanie zajmie wam 10 minut, więc zabierzmy się do dzieła, bo nie mamy wiele czasu.

Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka,
  • łyżeczka przyprawy gyros,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • sałata rzymska (możecie użyć  innej )
  • parę pomidorków koktajlowych,
  • troszkę sera feta,
  • pestki dyni,
  • ulubiony winegret.




Przygotowanie:

Filet z kurczaka przekrawamy na pół tak by stracił na swojej grubości (dzięki czemu będzie się szybciej smażył ). Na rozgrzanej patelni obsmażamy kurczaka posypujemy go przyprawą gyros,  liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do naszego pojemniczka, cebule kroimy w piórka ser feta w kostkę, a pomidory  na pół. Całość przekładamy do  naczynia z sałatką. Obsmażonego  kurczaka kroimy w  paski i również dodajemy do sałatki,  a  do pojemniczka przelewamy nasz sos.
Tak przygotowane drugie śniadanie zrobi na pewno wrażenie na naszych znajomych w pracy czy szkole,  a dzięki pojemnikom na lunch  z IKEA  ich zabranie do  torby jest o wiele  wygodniejsze.





piątek, 14 sierpnia 2015

Placek Borówkowy

Witajcie dziś chcemy się z Wami podzielić przepisem na pyszny placek z borówkami. które są dostępne cały rok świeże np. w Lidlu.  Można też użyć jagód 

Składniki:
Ciasto 
  • 200 g mąki, 
  • 250 g masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 25 g kakao, 
  • szczypta soli, 
  • 500 g borówek, 
Pianka
  • 6 białek, 
  • 180 g cukru,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 120 g budyniu waniliowego w proszku, 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego, 
  • sok z 1/2 limonki 
Przygotowanie 

Do miski przesiewamy mąke i dodajemy  cukier, proszek do pieczenia i masło pokrojone w kostke. Ciasto zagniatamy i dodajemy szczyptę soli. Ciasto dzielimy na dwie części 3/4 i 1 /4 do większej części dodajemu kakao i znowu wyrabiamy. Obie części zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 1 godzinę . formę wykładamy papierem do pieczenia ciastem kakowym wykładamy dno blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym 180'C przez 18 minut. 

Białke ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, pod koniec dodajemy sok z 1/2 limonki. i budyń a gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione masło i mieszamy za pomocą trzepaczki . 
Tak przygotowaną piankę wykładamy na wypieczony spód . Na równie rozłożoną masę wysypujemy borówkami na które wysypujemy drugą część  drobno pokruszonej reszty ciasta (ala kruszonka) Ciasto pieczemy w temperaturze 180'C przez 50-55 minut  
 



poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Domowe Lody

Witajcie ze względów na wysokie temperatury postanowiliśmy przygotować coś na ochłodę, domowe lody bardzo owocowe i smaczne.

Składniki :

  • 250 g Truskawek,
  • 500 g Jogurt grecki,
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego,
  • 250 g borówek

Przygotowanie
Owoce płuczemy truskawki pozbywamy szypułek.  Owoce, jogurt oraz mleko skondensowane wlewamy do blendera i miksujemy aż wszystko się zmieli i połączy. Gotowy shake przelewamy do pojemników na lody i wkładamy do zamrażalki na 6 godzin (najlepiej na całą noc ). Aby lody były jeszcze bardziej atrakcyjne można zostawić kawałki owoców i wsadzić je do pojemniczków, a dopiero później zalać.  Jeśli pozostanie Wam trochę masy możecie od razu ja wypić jako orzeźwiający napój.

sobota, 8 sierpnia 2015

Koktajl mango-truskawkowy



Dziś mamy kolejny dzień z piękną pogodą więc i kolejny dzień z pysznościami. Nic tak nie orzeźwia w ciepłe słoneczne dni jak koktajl owocowy własnoręcznie zrobiony.
Tym razem proponujemy Wam  koktajl, który zachwyci miłośników  mango i truskawki, kombinacja idealna na ciepłe dni.



sobota, 20 czerwca 2015

Rolada z malinami

Na wolne popołudnie postanowiliśmy przygotować coś słodkiego, do pysznej kawki z mlekiem.
Rolada z malinami smakuje idealnie. Delikatny biszkopt, słodka bita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto.  





Składniki:
  • 3 jajka
  • pół szkl. cukru
  • pół, szkl. mąki 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietanka kremówka
  • cukier waniliowy
  • 200 g truskawek
Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wylewamy na największą prostokątną blaszkę (na spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy w 180'C przez ok. 10 min. ( ważne aby pilnować przez ten czas naszego biszkoptu). 
Upieczone zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie możemy ubić śmietankę z cukrem waniliowym.
Przestudzone ciasto smarujemy bitą śmietaną i posypujemy malinami 
Delikatnie przy użyciu silikonowej maty zawijamy nasz biszkopt i gotowe.
Smacznego.







sobota, 18 kwietnia 2015

Koktajl truskawkowo-bananowy


U nas  sezon truskawkowy już się rozpoczął, a  z pierwszych truskawek  postanowiliśmy przygotować szybki i bardzo smaczny koktajl truskawkowo-bananowy.  W następnych tygodniach  cena truskawek na pewno spadnie a wypieków, deserów i napojów z ich udziałem coraz więcej.


Składniki  na 2 porcje :

  • 250 g truskawek,
  • 2 banany,
  • 125 ml mleka sojowego (możecie użyć innego)
Przygotowanie:

truskawki płuczemy, odcinamy szypułki i kroimy na połówki, banana kroimy na plasterki. Całość wraz z mlekiem blenderujemy.







środa, 25 marca 2015

Krem waniliowy

Krem waniliowy jest troszkę pracochłonny, ale naprawdę wart poświęconego mu czasu, bo  odkąd go zrobicie przestaniecie kupować  gotowych produktów z proszku i mleka. Można go wykorzystać do przełożenia tortu czy udekorowania babeczek  tak jak w naszym przypadku .






Składniki :

  • 45 gram mąki
  • 240 ml mleka
  • 200 gram masła
  • 200 gram cukru pudru 
  • 5 ml vanillowy extrakt 
Przygotowanie:

Make wymieszaj w mleku i zagotuj wa garnuszku. Tak by mąką dobrze rozpuscila sie w mleku ciagle mieszajac by masa zrobila sie gesta mozesz to skontrolowac przy pomocy patyczka do saszlykow wbijajac go w mase patyczek bedzie pionowo stal   mase pozostawiamy do ostygniecia 
gdy masa stygnie w  misce zmiksuj maslo wraz z cukrem pudrem i extraktem dodaj to do ostudzonej masy  i mieszaj przez 5 minut by wszystko sie z soba bardzo dobrze polaczylo  przed wyciskaniem kremu wsadz krem na pol godziny do lodowki 

wtorek, 24 marca 2015

Waniliowe cupcaks

Już niedługo wielkanoc na naszych stołach zapewnę bedzie wiele smkołyków mazurki, makowce, babki .... chcemy Wam zaproponować małe babeczki waniliowe, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. 
My nasze babeczki udekorowaliśmy malinami,
można też je udekorować kremem waniliowym i kwiatkami z lukru.






Składniki na 12 babeczek: 
  • 180 gram masła
  • 135 gram cukru 
  • 8 gram cukru wanioliowego
  • 4 jajko 
  • 180 gram  maki z proszkiem do pieczenia  
  • szczypta soli 
Przygotowanie :
Wymieszaj masło cukier i cukier waniliowy dodaj jajka  gdy masa bedzie dobrze wymieszana dodaj szczype soli oraz make i proszek do pieczenia   
podziej ciasto na 12 babeczek i piecz 20 minut w temperaturze 175' C 

niedziela, 22 marca 2015

Ciasto bananowe

W naszej misce z owocami  banany zrobiły się brązowe. Szukaliśmy jakiegoś przepisu co można by z nich zrobić, ale coś innego niż wykorzystać je w koktajlach. Przeszukując internet znaleźliśmy na jednym z holenderskich blogów kulinarnych taki  o to pyszny przepis chcieli byśmy się nim z Wami podzielić.









Składniki :


  •  175 gr mąki
  •  25 gr kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  •  3 jajka 
  • 3 dojrzałe banany
  • 40 gr orzechów włoskich
  • 25 ml mleka np migdałowe  
  • 50 g cukru 



Przygotowanie :

Rozgrzewamy piekarnik do 175' C 
W misce mieszamy wszystkie suche składniki  dodajemy jajka, mleko  i rozgniecione banany wraz  z pokrojonymi orzechami. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do foremki na babkę prostokątną i pieczemy przez 35-40 minut  sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło.

poniedziałek, 9 marca 2015

Wyniki konkursu



Witam Was Serdecznie dziś przyszedł czas na ogłoszenie  wyników w konkursie, który mogłem zrealizować dzięki współpracy z Polsat Food Network, za co chciał bym im bardzo serdecznie podziękować za ufundowanie dla Was tak pięknych nagród, Mam nadzieję że Wy podczas przygotowywania tych pięknych sałatek bawiliście się świetnie. Wybór był naprawdę ciężki przysłaliście tyle zróżnicowanych sałatek. Wszystkie chcieli byśmy nagrodzić, ale niestety zestawy nagród są tylko trzy. Tak więc gratulujemy i dziękujemy za  wszystkie zgłoszenia.







Nagrody trafiają do:
Paweł Marder
Anna Bratek 
Ewelina Skiba-Szyszczyńska



A przypominamy że nagrodami są fartuch kuchenny, minutnik, i koc piknikowy ufundowane od Polsat Food Network zwycięzców proszę o przesłanie danych do wysyłki na adres mailowy ada.podlesna@gmail.com









SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I AWOKADO - Paweł Marder


Składniki 


  • paczka świeżego i umytego szpinaku
  • ok. 8 plastrów szynki dojrzewającej
  • awokado
  • garść uprażonego sezamu
  • garść uprażonych płatków migdałów
  • garść suszonej żurawiny
  • olej z orzechów pistacjowych
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie :

Awokado obieramy, kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Na płaskim talerzu układamy liście szpinaku, na nich kładziemy plastry awokado i szynkę. Posypujemy uprażonym sezamem i płatkami migdałów, a na koniec suszoną żurawiną. Całość skrapiamy sporą ilością oleju z orzechów pistacjowych i sokiem z cytryny. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!






WARSTWOWA SAŁATKA ŚWIĄTECZNA Z TUŃCZYKIEM - Anna Bratek 


pyszna sałatka z tuńczykiem, która może zagościć na naszym wigilijnym stole lub podczas Świąt


Bożego Narodzenia


Składniki 


  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 3 jajka,
  • 2 pomidory,
  • 4 liście kapusty pekińskiej,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • majonez, sól, pieprz
Przygotowanie 

Kapustę drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę,


ogórki kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W


przezroczystej misce lub pucharkach układami warstwowo po kolei: kapusta, tuńczyk, smarujemy


majonezem, jajka, majonez, ogórki, pomidory (doprawiamy solą i pieprzem), smarujemy


majonezem, warstwa kapusty.


Wiosenna sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorkami- Ewelina Skiba-Szyszczyńska


Składniki :
  • 100 g świeżej rukoli
  • 100 g świeżej sałaty roszponki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 80 g czarnych oliwek
  • 125 g mozzarelli w zalewie w małych kulkach
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 kromki razowego chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej suszonymi pomidorami
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania :
Sałaty i pomidorki dokładnie myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski, dodajemy kolejno odsączone oliwki, i kulki mozzarelli, szynkę porwaną na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni aby przygotować razowe grzanki. Od kromek chleba odcinamy skórki, i smarujemy masłem z czosnkiem, kroimy w paseczki i wkładamy do piecyka rozgrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na 10-15 minut aż będą chrupkie. Studzimy i dodajemy do sałaty, polewamy oliwą z dodatkiem ziół prowansalskich, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.






Zachęca Was do odwiedzenia strony Anny Olson i 
do polubienia fanpage Polsat Food Network   na facebooku 
Oraz Naszego  fanpage 

sobota, 7 marca 2015

Ciasto 3 bit

Z okazji dnia Kobiet postanowiłem przygotować dla  Ady ciasto 3 BIT.  Nam ono bardzo smakowało mam nadzieję, że i Wam przypadnie ono do gustu . Nie jest ono pracochłonne i nie wymaga pieczenia, więc każdy facet i każda kobieta sobie poradzi z jego przygotowaniem.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej
Ja ciasto przygotowywałem w foremce 25 x 25 cm  i na taką  blaszkę podaje składniki.






Składniki :
  • 300 g herbatników petit beurre,
  • 1 puszkę dulce de leche (kajmak, masa toffi ) czy tak jak w moim przypadku puszka mleka skondensowanego słodkiego, które gotujemy przez 2 godziny, 
  • 1,5 szklanki mleka, 
  • 1/2 szklanki cukru  z wanilią,  
  • 60 g masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 200 ml  śmietany kremówki,
  • 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce.

Przygotowanie : 
Do foremki wykładamy warstwę herbatników na nią rozsmarowujemy równomiernie dulce de leche i  przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 
W rondelku gotujemy szklankę mleka  wraz z cukrem i masłem. W  misce mieszamy jajka z mąką i mąką ziemniaczana wraz z pół szklanką mleka. Do ciepłego mleka wlewamy cienkim strumieniem wymieszaną masę, energicznie mieszając. Pozostawiamy na kuchence przez minutę (do czasu aż masa zgęstnieje) cały czas mieszając. 
Ciepłą masę przelewamy na nasze herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą.  Gdy nasze ciasto ostygnie wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia ubijamy bitą śmietanę i rozsmarowujemy ją na herbatnikach. Całość posypujemy startą czekoladą.
Smacznego
A wszystkim kobietą życzę wszystkiego dobrego z okazji Waszego święta :)
Pozdrawiam Patryk


kulinarne szalenstwa maniusi

Paulina

poniedziałek, 2 marca 2015

Mini tarty z owocami leśnymi





Korzystając z wolnego czasu postanowiliśmy  upiec coś słodkiego, bo ostatnio nie mamy na to  wiele czasu. Postanowiliśmy upiec mini tarty z owocami leśnymi . W Holandii można kupić przez cały rok świrze owoce jagody maliny czy truskawki ale nie smakują one zawsze tak samo jak w sezonie. Dlatego kupiliśmy mrożone. I muszę szczerze Wam powiedzieć ze gdy kupowaliśmy takie zestawy owoców w  Polsce zawsze były one razem  zamrożone w jedną bryłe i pozostawała taka paćka. W tym przypadku każdy owoc zamrożony był osobno co po rozmrożeniu daje lepszy efekt estetyczny.





Składniki :


  • 1 paczka mixu na tarte ( kruche ciasto ),
  • 200 gr owoców leśnych ,
  • masło do smarowania foremek, 
  • 25 g cukry 
  • 3 łyżeczki  bułka tarta,
  • 1 łyżka mąki, 
  • jajko do smarowania

Przygotowanie

  Kruche ciasto przygotowujemy  i wkładamy  do lodówki na około jedną godzinę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180'C.  3/4  ciasta wałkujemy i wycinamy kółka przy pomocy np. miseczki większej niż otwory w naszej foremce do muffin. Smarujemy je masłem i  posypujemy bułką tartą, wykładamy w otworach nasze krążki  z ciasta. Owoce mieszamy z 1 łyżką mąki i cukrem, następnie wysypujemy je do naszych  tart . Pozostałą część ciasta wałkujemy i wycinamy paski którymi ozdobimy wierzch naszych mini tart. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 25 minut



Smacznego

sobota, 28 lutego 2015

Cebularze

My bierzemy po raz pierwszy udział w ,, wypiekanie na śniadanie " tym razem tematem był  cebularz. Nam kojarzą się ze szkoła podstawową, bo tylko w tamtym okresie je spożywaliśmy, do dziś były one zapomnianym smakiem . Postanowiliśmy więc odświeżyć  ich smak. 




Składniki 


NA FARSZ:

  • 5 dużych cebul
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki maku
NA CIASTO:
  • 500 g maki
  • 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 g masła lub margaryny
  • 1 jajko do posmarowania



Przygotowanie:
Cebulę kroimy w  kostkę, dodajemy sól, mak, olej i dusimy na patelni przez około 30 minut.
Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni.



Smacznego 


Mam nadzieje że i Wy je przygotujecie :) 

Zapraszam Was do wzięcia udziału w  konkursie

A o to linki do  przepisów innych osób biorące udział w akcji:

Justyna

Agnieszka

Paweł

Ewelina

Bożena

Nina

Bernadeta

Iwona

Paulina

Dorota

Katarzyna

Marzena

piątek, 27 lutego 2015

,,Anna Olson: Sezon na świeżość” KONKURS

Witajcie 
Zbliża się wiosna i robi się coraz cieplej. Każdy z nas chce dobrze wyglądać i zwraca większą uwagę na to co je. Pamiętajcie, że ważne jest też to co się je i skąd pochodzi. Ale o tym dowiecie się w nowej serii programu ,,Anna Olson: Sezon na świeżość", który będziecie mogli oglądać już od 9 marca o godzinie 17:00 na Polsat Food Network, zapraszam Was do oglądania. A w związku z tym organizuje  mały szybki konkurs na blogu . Wystarczy przygotować  lekką sałatkę  sfotografować ją i wysłać nam przepis  wraz ze zdjęciem.





UWAGA 
Trzy najlepsze przepisy otrzymają zestaw gadżetów od Polsat Food Network w postaci minutnika, fartucha i koca piknikowego.
Tak więc do dzieła, bo naprawdę warto !






Zachęca Was do odwiedzenia strony Anny Olson i 
do polubienia fanpage Polsat Food Network   na facebooku 
Oraz Naszego  fanpage 




Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu są właściciele  bloga: http://cookpl.blogspot.com/ 
2. By wziąć udział w konkursie należy na adres e-mail: Polsat Food Network nadesłać przepis na sałatkę wraz ze zdjęciem (własnego autorstwa)
3. Konkurs trwa od 27.02.2015r. do 07.03.2015r.
4. Nagrodzone zostaną 3 osoby.
5. Nagrodami w konkursie są 3 zestawy gadżetów od Polsat Food Network:  minutnik, fartuch kuchenny, koc piknikowy.

 6. Nagrody nie można wymienić na jej równowartość pieniężną.
7. Sponsorem nagród w konkursie jest Polsat Food Network, który odpowiada również za przesłanie ich nagrodzonym. 
8. Wyniki zostaną ogłoszone na blogu http://cookpl.blogspot.com/   dnia 9.03.2015r.
9. Laureaci, po ogłoszeniu wyników mają 5 dni by skontaktować się znami poprzez e-mail i podać nam dane do wysyłki nagród. Po tym czasie nagrody przechodzą do innej osoby.

10. Przesłanie przepisu wraz ze zdjęciem potrawy jest jednoznaczne z akceptacją powyższego Regulaminu Konkursu.

sobota, 14 lutego 2015

Zupa z skorzonery

Skorzonera nazywana także "czarna salsefia", "czarnymi korzonkami" i "szparagami dla ubogich", bo smak ma trochę podobny do białych szparagów. W Polsce jest ona trudno dostępna. Skorzonera jest bogata w cenne dla naszego organizmu minerały takie jak: potas, cholina, wapno i fosfor. Posiada także witaminy A,C, E i B1. Warzywo to można przygotować na wiele sposobów np. ze względu na podobny smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę. 

Składniki :
  • 5 ząbków czosnku,
  • 500 g skorzonery,
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • Puszka mleka kokosowego,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła, 
  • Szczypta mielonego kuminu, 
  • Szczypta  gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo mielonej , 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • Sól i pieprz


Przygotowanie :

Skorzonerę obieramy najlepiej w zlewie z wodą przez co unikniemy "lepkich rąk", ponieważ podczas jej obierania wydziela się klejące mleczko. Obraną kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z mlekiem kokosowym i bulionem . W rozgrzanym piekarniku pieczemy przez 15- 20 minut ząbki czosnku w łupinkach, dzięki temu czosnek zrobi się bardziej miękki i słodszy. Do miękkiej skorzonery dodajemy masło, soczewice i obrane, upieczone ząbki czosnku  oraz przyprawy. Po 20 minutach gotowania (gdy wszystko będzie już miękkie) blenderujemy na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Smacznego ;)




wtorek, 10 lutego 2015

Tacos z mięsem mielonym

Dziś naszła nas ochota na spróbowanie czegoś nowego dla nas.  Wybraliśmy w sklepie tacos są to tortille z mąki kukurydzianej. można ją wypełniać różnymi rodzajami farszu mięsem mielonym, kurczakiem krewetkami czy też tylko warzywami.
My nasze tacos postanowiliśmy wypełnić mięsem mielonym. i tym co mieliśmy pod ręką
Nam taka przekąska bardzo zasmakowała  i zapewne będziemy próbować również innych wariacji.




Składniki :

  • 8 tacos 
  • 300 g mięsa mielonego, 
  • szczypta kuminu,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • mała puszka kukurydzy 
  • pomidor,
  • cebula czerwona,
  • sałata, 
  • olej do smażenia,





Przygotowanie :
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przyprawiamy je kuminem, pieprzem kajeńskim, papryką solą i pieprzem.  Dodajemy do tego pół szklanki wody i odcedzoną kukurydze całość dusimy przez 5 minut.
Paprykę i pomidora kroimy w kostkę cebulę w piórka, a sałatę dzielimy na mniejsze kawałki
do podgrzanych tacos w piekarniku (przez 3 minuty 180'C) wykładamy mięso i warzywa.  Całość można polać jakimś sosem bądź dodać zupełnie co innego wszystko zależy od Waszej fantazji.

Smacznego

Meksyk od kuchni

piątek, 6 lutego 2015

Marchewkowe ciasteczka


Wszyscy znają marchewkowe ciasto. My dziś postanowiliśmy przedstawić Wam bardzo dobre ciasteczka marchewkowe, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować razem z dzieckiem w  wolnym czasie.

Składniki:
  • 7 małych marchewek
  • 35 g wiórków kokosowych 
  • 75 g miodu 
  • 70 g mąki 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 


Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 170'C.  Marchewki obieramy i trzemy na drobnych oczkach do nich dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto  jest zbyt wilgotne dodajemy więcej mąki.   Ciasteczka wykładamy łyżką na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15- 20 minut.
Smacznego :)


zBLOGowani.pl

poniedziałek, 2 lutego 2015

Pikantna zupa pomidorowa

Oto kolejna walentynkowa potrawa, a jest to zupa pomidorowa, ale nie taka jaką robią nam nasze babcie z ryżem czy makaronem. Przedstawiamy zupę krem z pomidorów  o bardzo pikanej nucie, która rozgrzeje nawet najbardziej zimny wieczór we dwoje nawet ten Walentynkowy.


Składniki :

  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • ząbek czosnku,
  • 1 puszka pomidorów, 
  • 1 papryczka chili,
  • olej z oliwek,
  • sół, pieprz,
  • szczypta oregano. 


Przygotowanie :

W garnuszku rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim ząbek czosnku wraz z papryczka i oregano, następnie dodajemy pomidory i je obsmażamy przez  3 minuty i zalewamy całość bulionem. Gotujemy przez 10 minut. Całość blendujemy (jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy więcej bulionu a jeżeli zbyt wodnita gotujemy dłużej ) i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

My naszą zupkę podaliśmy z pysznymi grzankami z czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

Smacznego

Walentynkowe menu ZUPA KREM

czwartek, 22 stycznia 2015

Sernik na zimno z truskawkami


Jesteśmy zainspirowani akcją na durszlak.pl "Walentynkowe Menu", więc dziś chciał bym Was zaprosić do serii  dań i deserów Walentynkowych. Bo Miłość należy okazywać nie tylko 14 lutego Nie zapominajcie o tym. A jednym ze sposobów ukazywani uczuć może być przygotowanie czegoś pysznego dla drugiej osoby. My zaczynamy Naszą walentynkową serie  od przygotowania czegoś słodkiego.

Składniki :


  • 200g ciasteczek maślanych 
  • 100g masła
  • 450g serka homogenizowanego
  • 200ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • puszka truskawek z galaretka 

Przygotowanie : 


W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę  czekamy aż przestygnie W rondelku rozpuszczamy masło następnie dodajemy do niego pokruszone ciasteczka całość dokładnie mieszamy i przekładamy  na spód naszej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 10 minut do lodówki w tym czasie w jednej miseczce ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do niej cukier puder. Do serka homogenizowanego dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy mikserem na wolnych obrotach powoli dodając bitą śmietanę. Tak przygotowaną masę wykładamy na nasz spód i wkładamy ponownie do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie na wierzch wykładamy truskawki wraz z galaretka (my użyliśmy gotowych z puszki ).
Smacznego ;)
























Walentynkowe menu