niedziela, 25 maja 2014

Piknik Majowy - Wyzwanie blogerek i blogerów

Witajcie ostatnio zawitały do nas gorące dni, na które z  utęsknieniem czekaliśmy. Na szczecie akurat na nasze majowe wyzwanie blogowe, którego tematem jest piknik, a bez słońca ciężko było zrealizować nasze plany. Gdy tylko wyszło słońce spakowaliśmy wszystko i ruszyliśmy w drogę. Nie daleko miejsca, w którym mieszkamy znajduje się ogród botaniczny, który na piknik nadał się idealnie. Ale przejdźmy do tego co w pikniku najważniejsze, czyli do jedzenia. W naszym koszu piknikowym znalazły się kanapki z szynką, sałatą, ogórkiem, pomidorem  i papryką . A do picia mieliśmy pyszny i orzeźwiający kompot z rabarbaru. Nie mogło zabraknąć owoców, dlatego wzięliśmy pokrojone czerwone jabłuszko oraz kiść białego winogrona. Piknik jest bardzo dobrą formą spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Na chwilę odetchnienia od codziennego zgiełku. Można zabrać na niego całą rodzinę czy zebrać większe grono znajomych i pograć  przy okazji w piłkę czy w siatkówkę. A może gdy macie w okolicy wodę popływać. Nam osobiście Piknik w Parku bardzo przypadł do gustu i napewno postaramy się częściej spędzać tak wolny czas.
Życzymy Wam zawsze udanych pikników i słonecznej pogody.

ORGANIZATORKI :
PAULINA
www.mojapasjasmaku.blogspot.com

MARTA
www.magicznezyciemarty.pl

UCZESTNICY :

AGATA
myszkagotuje.blogspot.com

ALINA
ala-piecze.blogspot.com

ANNA 
cafeamaretto.blogspot.com
aronia-wiemcojem.blogspot.com

BEATA
www.staregary.blogspot.com

DANUSIA
www.mojewypiekiinietylko.com

EWA
ewakuchennie.blogspot.com

GOSIA
www.daylicooking.pl

IWONA
izioni-smaki.blogspot.com

JUSTYNA
www.tysiagotuje.pl

JUSTYNA 
mamaipomocnicy.blogspot.com

KASIA
bakeandtaste.blogspot.com

MAGDA
only-my-simple-kitchen.blogspot.com

MAGDA
z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

MARZENA
zaciszekuchenne.blogspot.com

MARZENA
kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com

MONIKA 
papryczkaa.blogspot.com

NATALIA
studentskitchenblog.blogspot.com





środa, 21 maja 2014

Poffertjes

Witajcie
Poffertjes to małe naleśniki podobne do amerykańskich Pancake, lecz o wiele mniejsze. Dlatego do ich przygotowania jest potrzebna specjalna patelnia lub maszynka. Poffertjes są często spotykane  na różnego rodzaju targach świętach, a w sklepie można kupić gotowe naleśniki czy gotowe masy do ich przygotowania. My postanowiliśmy przygotować je samodzielnie.

Składniki :

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 50 g cukru, dla lubiących bardziej słodko można dodać więcej 
  • 250 ml mleka, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli ,
  • 2 jajka, 
  • odrobinę roztopionego masła do przesmarowania foremek. 
Przygotowanie

Do miski przesiewamy mąkę  wsypujemy sól i proszek do pieczenia, następnie wlewamy mleko i wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na lekko brązowy kolor.

Podajemy  posypane cukrem pudrem,  często też z odrobiną masła.









sobota, 17 maja 2014

Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Pink Velvet Candice

18 maja to światowy Dzień Pieczenia. Razem z innymi blogerami postanowiłem wziąć udział w wyzwaniu blogowym pod hasłem przypomnij komuś ważnemu jak bardzo Ci na nim zależy.
Zrób coś nieoczekiwanego: 18 maja upiecz dla tej osoby ciasto. Ja upiekłem dla Ady babeczki Red Velvet z przepisu:
  • 180g margaryny Kasi
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 400g (2 ½ kubka) mąki pszennej uniwersalnej
  • 315g (1 ½ kubka) drobnego cukru
  • Czerwony barwnik spożywczy
  • 2 łyżeczki kakao w proszku (Ja o nim zapomniałem dlatego wyszły różowe )
  • 250ml (1 kubek) maślanki/naturalnego jogurtu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
Sposób przygotowania
1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek.
2. Utrzeć margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.
3. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.
4. Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.
5. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut.
6. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.





Jest to jeden z małych prezencików dla Ady z okazji Jej urodzin, które obchodzi 19 maja.


A o to lista osób które również upiekły babeczki zobaczcie jak im  się udały :



Pozdrawiam i życzę udanego weekendu :)

piątek, 16 maja 2014

Ptysie



Witajcie
Odkąd mieszkamy razem coraz częściej mamy ochotę na przygotowanie (i zjedzenie ;p) czegoś słodkiego. 
W telewizji holenderskiej codziennie wieczorem leci program, w którym cukiernicy amatorzy rywalizują ze sobą piekąc pyszne słodkości. Gdy w jednym z odcinków tematem przewodnim były ptysie od razu postanowiliśmy upiec je następnego dnia.

Składniki:
  • Jedna szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 400 ml śmietany kremówki 
Przygotowanie:

W garnku gotujemy wodę z masłem lub margaryną. Gdy woda zagotuje się wsypujemy mąkę pszenną cały czas energicznie mieszając. Gotowe ciasto poznamy po jego szklistym wyglądzie i po tym, że łatwo odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiamy je do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto dokładnie mieszamy z jajkami na gładką masę i przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskamy w dość dużych odstępach (ciasto mocno rośnie) koła z ciasta.

Pieczemy w 180'C przez ok. 20 min. (zależy od rozmiaru ptysi).

Nasze gotowe ptysie nadziewamy bitą śmietaną, a z wierzchu polewamy gorzką czekoladą.

Smacznego.












niedziela, 11 maja 2014

Rolada z truskawkami

W Holandii aktualnie pogoda nie zachwyca. Cały czas pada, jest bardzo zimno i wietrznie. Gdy przyjechałam tu prawie 3 tygodnie temu było bardzo słonecznie jak na ten miesiąc, bardzo miło wspominam to ciepłe słońce. Na co sobotnim targu można kupić wspaniałe owoce, mnie zainteresowały truskawki. Postanowiłam upiec coś lekkiego, szybkiego i pysznego, aby te słoneczne dni zagościły u mnie w domu.

Składniki:

  • 3 jajka
  • pół szkl. cukru
  • pół, szkl. mąki 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietanka kremówka
  • cukier waniliowy
  • 200 g truskawek
Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wylewamy na największą prostokątną blaszkę (na spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy w 180'C przez ok. 10 min. ( ważne aby pilnować przez ten czas naszego biszkoptu). 
Upieczone zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie możemy ubić śmietankę z cukrem waniliowym. 
Truskawki płuczemy i kroimy na małe kawałki. 
Przestudzone ciasto smarujemy bitą śmietaną i posypujemy truskawkami.
Delikatnie przy użyciu silikonowej maty zawijamy nasz biszkopt i gotowe.
Smacznego. 




piątek, 2 maja 2014

Zapiekanka z kurczakiem

Ostatnio dopadła nas Mania Zapiekankowa i dziś również postanowiliśmy zrobić pyszną i łatwą w przygotowaniu zapiekankę, ale teraz w wersji obiadowej ;)


Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 czerwona papryka (my dodaliśmy jeszcze zieloną aby była bardziej kolorowa)
  • puszka kukurydzy
  • 400 g makaronu (w naszym wypadku Farfalle, ale każdy rodzaj będzie dobry)
  • 4 łyżki majonezu
  • 200 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki ketchupu 
  • 2 łyżki oleju ( do smażenia kurczaka)
  • sól, pieprz (do smaku)
Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z olejem. Gotujemy makaron tak jak na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę, a kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy połowę startego sera, majonez i ketchup. Całość przyprawiamy solą i pieprzem według uznania i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypujemy resztą startego sera. 
Pieczemy w piekarniku, aż ser roztopi się i nabierze chrupkości, czyli około 15 min w 180'C.

Smacznego





Serdecznie Was pozdrawiamy i zachęcamy do polubienia naszej strony na facebooku Link

czwartek, 1 maja 2014

Zapiekanka

Na pewno każdy z nas, a przynajmniej większość będąc z rodziną nad jeziorem, między jednym a drugim pobytem w wodzie, skusił się na przekąskę serwowaną w każdej kafejce przy plaży, którą jest zapiekanka.
Jest to danie łatwo dostępne na gotowo, ale własnoręcznie zrobiona smakuje o wiele lepiej.

My wracając do tych wspomnień obsmażyliśmy pokrojone pieczarki, które później znalazły się na naszej bagietce i posypaliśmy startym, żółtym serem. Całość zapiekaliśmy w piekarniku.

Smacznego