środa, 25 marca 2015

Krem waniliowy

Krem waniliowy jest troszkę pracochłonny, ale naprawdę wart poświęconego mu czasu, bo  odkąd go zrobicie przestaniecie kupować  gotowych produktów z proszku i mleka. Można go wykorzystać do przełożenia tortu czy udekorowania babeczek  tak jak w naszym przypadku .






Składniki :

  • 45 gram mąki
  • 240 ml mleka
  • 200 gram masła
  • 200 gram cukru pudru 
  • 5 ml vanillowy extrakt 
Przygotowanie:

Make wymieszaj w mleku i zagotuj wa garnuszku. Tak by mąką dobrze rozpuscila sie w mleku ciagle mieszajac by masa zrobila sie gesta mozesz to skontrolowac przy pomocy patyczka do saszlykow wbijajac go w mase patyczek bedzie pionowo stal   mase pozostawiamy do ostygniecia 
gdy masa stygnie w  misce zmiksuj maslo wraz z cukrem pudrem i extraktem dodaj to do ostudzonej masy  i mieszaj przez 5 minut by wszystko sie z soba bardzo dobrze polaczylo  przed wyciskaniem kremu wsadz krem na pol godziny do lodowki 

wtorek, 24 marca 2015

Waniliowe cupcaks

Już niedługo wielkanoc na naszych stołach zapewnę bedzie wiele smkołyków mazurki, makowce, babki .... chcemy Wam zaproponować małe babeczki waniliowe, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. 
My nasze babeczki udekorowaliśmy malinami,
można też je udekorować kremem waniliowym i kwiatkami z lukru.






Składniki na 12 babeczek: 
  • 180 gram masła
  • 135 gram cukru 
  • 8 gram cukru wanioliowego
  • 4 jajko 
  • 180 gram  maki z proszkiem do pieczenia  
  • szczypta soli 
Przygotowanie :
Wymieszaj masło cukier i cukier waniliowy dodaj jajka  gdy masa bedzie dobrze wymieszana dodaj szczype soli oraz make i proszek do pieczenia   
podziej ciasto na 12 babeczek i piecz 20 minut w temperaturze 175' C 

niedziela, 22 marca 2015

Ciasto bananowe

W naszej misce z owocami  banany zrobiły się brązowe. Szukaliśmy jakiegoś przepisu co można by z nich zrobić, ale coś innego niż wykorzystać je w koktajlach. Przeszukując internet znaleźliśmy na jednym z holenderskich blogów kulinarnych taki  o to pyszny przepis chcieli byśmy się nim z Wami podzielić.









Składniki :


  •  175 gr mąki
  •  25 gr kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  •  3 jajka 
  • 3 dojrzałe banany
  • 40 gr orzechów włoskich
  • 25 ml mleka np migdałowe  
  • 50 g cukru 



Przygotowanie :

Rozgrzewamy piekarnik do 175' C 
W misce mieszamy wszystkie suche składniki  dodajemy jajka, mleko  i rozgniecione banany wraz  z pokrojonymi orzechami. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do foremki na babkę prostokątną i pieczemy przez 35-40 minut  sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło.

poniedziałek, 9 marca 2015

Wyniki konkursu



Witam Was Serdecznie dziś przyszedł czas na ogłoszenie  wyników w konkursie, który mogłem zrealizować dzięki współpracy z Polsat Food Network, za co chciał bym im bardzo serdecznie podziękować za ufundowanie dla Was tak pięknych nagród, Mam nadzieję że Wy podczas przygotowywania tych pięknych sałatek bawiliście się świetnie. Wybór był naprawdę ciężki przysłaliście tyle zróżnicowanych sałatek. Wszystkie chcieli byśmy nagrodzić, ale niestety zestawy nagród są tylko trzy. Tak więc gratulujemy i dziękujemy za  wszystkie zgłoszenia.







Nagrody trafiają do:
Paweł Marder
Anna Bratek 
Ewelina Skiba-Szyszczyńska



A przypominamy że nagrodami są fartuch kuchenny, minutnik, i koc piknikowy ufundowane od Polsat Food Network zwycięzców proszę o przesłanie danych do wysyłki na adres mailowy ada.podlesna@gmail.com









SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I AWOKADO - Paweł Marder


Składniki 


  • paczka świeżego i umytego szpinaku
  • ok. 8 plastrów szynki dojrzewającej
  • awokado
  • garść uprażonego sezamu
  • garść uprażonych płatków migdałów
  • garść suszonej żurawiny
  • olej z orzechów pistacjowych
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie :

Awokado obieramy, kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Na płaskim talerzu układamy liście szpinaku, na nich kładziemy plastry awokado i szynkę. Posypujemy uprażonym sezamem i płatkami migdałów, a na koniec suszoną żurawiną. Całość skrapiamy sporą ilością oleju z orzechów pistacjowych i sokiem z cytryny. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!






WARSTWOWA SAŁATKA ŚWIĄTECZNA Z TUŃCZYKIEM - Anna Bratek 


pyszna sałatka z tuńczykiem, która może zagościć na naszym wigilijnym stole lub podczas Świąt


Bożego Narodzenia


Składniki 


  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 3 jajka,
  • 2 pomidory,
  • 4 liście kapusty pekińskiej,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • majonez, sól, pieprz
Przygotowanie 

Kapustę drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę,


ogórki kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W


przezroczystej misce lub pucharkach układami warstwowo po kolei: kapusta, tuńczyk, smarujemy


majonezem, jajka, majonez, ogórki, pomidory (doprawiamy solą i pieprzem), smarujemy


majonezem, warstwa kapusty.


Wiosenna sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorkami- Ewelina Skiba-Szyszczyńska


Składniki :
  • 100 g świeżej rukoli
  • 100 g świeżej sałaty roszponki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 80 g czarnych oliwek
  • 125 g mozzarelli w zalewie w małych kulkach
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 kromki razowego chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej suszonymi pomidorami
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania :
Sałaty i pomidorki dokładnie myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski, dodajemy kolejno odsączone oliwki, i kulki mozzarelli, szynkę porwaną na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni aby przygotować razowe grzanki. Od kromek chleba odcinamy skórki, i smarujemy masłem z czosnkiem, kroimy w paseczki i wkładamy do piecyka rozgrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na 10-15 minut aż będą chrupkie. Studzimy i dodajemy do sałaty, polewamy oliwą z dodatkiem ziół prowansalskich, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.






Zachęca Was do odwiedzenia strony Anny Olson i 
do polubienia fanpage Polsat Food Network   na facebooku 
Oraz Naszego  fanpage 

sobota, 7 marca 2015

Ciasto 3 bit

Z okazji dnia Kobiet postanowiłem przygotować dla  Ady ciasto 3 BIT.  Nam ono bardzo smakowało mam nadzieję, że i Wam przypadnie ono do gustu . Nie jest ono pracochłonne i nie wymaga pieczenia, więc każdy facet i każda kobieta sobie poradzi z jego przygotowaniem.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej
Ja ciasto przygotowywałem w foremce 25 x 25 cm  i na taką  blaszkę podaje składniki.






Składniki :
  • 300 g herbatników petit beurre,
  • 1 puszkę dulce de leche (kajmak, masa toffi ) czy tak jak w moim przypadku puszka mleka skondensowanego słodkiego, które gotujemy przez 2 godziny, 
  • 1,5 szklanki mleka, 
  • 1/2 szklanki cukru  z wanilią,  
  • 60 g masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 200 ml  śmietany kremówki,
  • 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce.

Przygotowanie : 
Do foremki wykładamy warstwę herbatników na nią rozsmarowujemy równomiernie dulce de leche i  przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 
W rondelku gotujemy szklankę mleka  wraz z cukrem i masłem. W  misce mieszamy jajka z mąką i mąką ziemniaczana wraz z pół szklanką mleka. Do ciepłego mleka wlewamy cienkim strumieniem wymieszaną masę, energicznie mieszając. Pozostawiamy na kuchence przez minutę (do czasu aż masa zgęstnieje) cały czas mieszając. 
Ciepłą masę przelewamy na nasze herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą.  Gdy nasze ciasto ostygnie wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia ubijamy bitą śmietanę i rozsmarowujemy ją na herbatnikach. Całość posypujemy startą czekoladą.
Smacznego
A wszystkim kobietą życzę wszystkiego dobrego z okazji Waszego święta :)
Pozdrawiam Patryk


kulinarne szalenstwa maniusi

Paulina

poniedziałek, 2 marca 2015

Mini tarty z owocami leśnymi





Korzystając z wolnego czasu postanowiliśmy  upiec coś słodkiego, bo ostatnio nie mamy na to  wiele czasu. Postanowiliśmy upiec mini tarty z owocami leśnymi . W Holandii można kupić przez cały rok świrze owoce jagody maliny czy truskawki ale nie smakują one zawsze tak samo jak w sezonie. Dlatego kupiliśmy mrożone. I muszę szczerze Wam powiedzieć ze gdy kupowaliśmy takie zestawy owoców w  Polsce zawsze były one razem  zamrożone w jedną bryłe i pozostawała taka paćka. W tym przypadku każdy owoc zamrożony był osobno co po rozmrożeniu daje lepszy efekt estetyczny.





Składniki :


  • 1 paczka mixu na tarte ( kruche ciasto ),
  • 200 gr owoców leśnych ,
  • masło do smarowania foremek, 
  • 25 g cukry 
  • 3 łyżeczki  bułka tarta,
  • 1 łyżka mąki, 
  • jajko do smarowania

Przygotowanie

  Kruche ciasto przygotowujemy  i wkładamy  do lodówki na około jedną godzinę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180'C.  3/4  ciasta wałkujemy i wycinamy kółka przy pomocy np. miseczki większej niż otwory w naszej foremce do muffin. Smarujemy je masłem i  posypujemy bułką tartą, wykładamy w otworach nasze krążki  z ciasta. Owoce mieszamy z 1 łyżką mąki i cukrem, następnie wysypujemy je do naszych  tart . Pozostałą część ciasta wałkujemy i wycinamy paski którymi ozdobimy wierzch naszych mini tart. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 25 minut



Smacznego