sobota, 28 lutego 2015

Cebularze

My bierzemy po raz pierwszy udział w ,, wypiekanie na śniadanie " tym razem tematem był  cebularz. Nam kojarzą się ze szkoła podstawową, bo tylko w tamtym okresie je spożywaliśmy, do dziś były one zapomnianym smakiem . Postanowiliśmy więc odświeżyć  ich smak. 




Składniki 


NA FARSZ:

  • 5 dużych cebul
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki maku
NA CIASTO:
  • 500 g maki
  • 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 g masła lub margaryny
  • 1 jajko do posmarowania



Przygotowanie:
Cebulę kroimy w  kostkę, dodajemy sól, mak, olej i dusimy na patelni przez około 30 minut.
Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni.



Smacznego 


Mam nadzieje że i Wy je przygotujecie :) 

Zapraszam Was do wzięcia udziału w  konkursie

A o to linki do  przepisów innych osób biorące udział w akcji:

Justyna

Agnieszka

Paweł

Ewelina

Bożena

Nina

Bernadeta

Iwona

Paulina

Dorota

Katarzyna

Marzena

piątek, 27 lutego 2015

,,Anna Olson: Sezon na świeżość” KONKURS

Witajcie 
Zbliża się wiosna i robi się coraz cieplej. Każdy z nas chce dobrze wyglądać i zwraca większą uwagę na to co je. Pamiętajcie, że ważne jest też to co się je i skąd pochodzi. Ale o tym dowiecie się w nowej serii programu ,,Anna Olson: Sezon na świeżość", który będziecie mogli oglądać już od 9 marca o godzinie 17:00 na Polsat Food Network, zapraszam Was do oglądania. A w związku z tym organizuje  mały szybki konkurs na blogu . Wystarczy przygotować  lekką sałatkę  sfotografować ją i wysłać nam przepis  wraz ze zdjęciem.





UWAGA 
Trzy najlepsze przepisy otrzymają zestaw gadżetów od Polsat Food Network w postaci minutnika, fartucha i koca piknikowego.
Tak więc do dzieła, bo naprawdę warto !






Zachęca Was do odwiedzenia strony Anny Olson i 
do polubienia fanpage Polsat Food Network   na facebooku 
Oraz Naszego  fanpage 




Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu są właściciele  bloga: http://cookpl.blogspot.com/ 
2. By wziąć udział w konkursie należy na adres e-mail: Polsat Food Network nadesłać przepis na sałatkę wraz ze zdjęciem (własnego autorstwa)
3. Konkurs trwa od 27.02.2015r. do 07.03.2015r.
4. Nagrodzone zostaną 3 osoby.
5. Nagrodami w konkursie są 3 zestawy gadżetów od Polsat Food Network:  minutnik, fartuch kuchenny, koc piknikowy.

 6. Nagrody nie można wymienić na jej równowartość pieniężną.
7. Sponsorem nagród w konkursie jest Polsat Food Network, który odpowiada również za przesłanie ich nagrodzonym. 
8. Wyniki zostaną ogłoszone na blogu http://cookpl.blogspot.com/   dnia 9.03.2015r.
9. Laureaci, po ogłoszeniu wyników mają 5 dni by skontaktować się znami poprzez e-mail i podać nam dane do wysyłki nagród. Po tym czasie nagrody przechodzą do innej osoby.

10. Przesłanie przepisu wraz ze zdjęciem potrawy jest jednoznaczne z akceptacją powyższego Regulaminu Konkursu.

sobota, 14 lutego 2015

Zupa z skorzonery

Skorzonera nazywana także "czarna salsefia", "czarnymi korzonkami" i "szparagami dla ubogich", bo smak ma trochę podobny do białych szparagów. W Polsce jest ona trudno dostępna. Skorzonera jest bogata w cenne dla naszego organizmu minerały takie jak: potas, cholina, wapno i fosfor. Posiada także witaminy A,C, E i B1. Warzywo to można przygotować na wiele sposobów np. ze względu na podobny smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę. 

Składniki :
  • 5 ząbków czosnku,
  • 500 g skorzonery,
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • Puszka mleka kokosowego,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła, 
  • Szczypta mielonego kuminu, 
  • Szczypta  gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo mielonej , 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • Sól i pieprz


Przygotowanie :

Skorzonerę obieramy najlepiej w zlewie z wodą przez co unikniemy "lepkich rąk", ponieważ podczas jej obierania wydziela się klejące mleczko. Obraną kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z mlekiem kokosowym i bulionem . W rozgrzanym piekarniku pieczemy przez 15- 20 minut ząbki czosnku w łupinkach, dzięki temu czosnek zrobi się bardziej miękki i słodszy. Do miękkiej skorzonery dodajemy masło, soczewice i obrane, upieczone ząbki czosnku  oraz przyprawy. Po 20 minutach gotowania (gdy wszystko będzie już miękkie) blenderujemy na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Smacznego ;)




wtorek, 10 lutego 2015

Tacos z mięsem mielonym

Dziś naszła nas ochota na spróbowanie czegoś nowego dla nas.  Wybraliśmy w sklepie tacos są to tortille z mąki kukurydzianej. można ją wypełniać różnymi rodzajami farszu mięsem mielonym, kurczakiem krewetkami czy też tylko warzywami.
My nasze tacos postanowiliśmy wypełnić mięsem mielonym. i tym co mieliśmy pod ręką
Nam taka przekąska bardzo zasmakowała  i zapewne będziemy próbować również innych wariacji.




Składniki :

  • 8 tacos 
  • 300 g mięsa mielonego, 
  • szczypta kuminu,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • mała puszka kukurydzy 
  • pomidor,
  • cebula czerwona,
  • sałata, 
  • olej do smażenia,





Przygotowanie :
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przyprawiamy je kuminem, pieprzem kajeńskim, papryką solą i pieprzem.  Dodajemy do tego pół szklanki wody i odcedzoną kukurydze całość dusimy przez 5 minut.
Paprykę i pomidora kroimy w kostkę cebulę w piórka, a sałatę dzielimy na mniejsze kawałki
do podgrzanych tacos w piekarniku (przez 3 minuty 180'C) wykładamy mięso i warzywa.  Całość można polać jakimś sosem bądź dodać zupełnie co innego wszystko zależy od Waszej fantazji.

Smacznego

Meksyk od kuchni

piątek, 6 lutego 2015

Marchewkowe ciasteczka


Wszyscy znają marchewkowe ciasto. My dziś postanowiliśmy przedstawić Wam bardzo dobre ciasteczka marchewkowe, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować razem z dzieckiem w  wolnym czasie.

Składniki:
  • 7 małych marchewek
  • 35 g wiórków kokosowych 
  • 75 g miodu 
  • 70 g mąki 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 


Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 170'C.  Marchewki obieramy i trzemy na drobnych oczkach do nich dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto  jest zbyt wilgotne dodajemy więcej mąki.   Ciasteczka wykładamy łyżką na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15- 20 minut.
Smacznego :)


zBLOGowani.pl

poniedziałek, 2 lutego 2015

Pikantna zupa pomidorowa

Oto kolejna walentynkowa potrawa, a jest to zupa pomidorowa, ale nie taka jaką robią nam nasze babcie z ryżem czy makaronem. Przedstawiamy zupę krem z pomidorów  o bardzo pikanej nucie, która rozgrzeje nawet najbardziej zimny wieczór we dwoje nawet ten Walentynkowy.


Składniki :

  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • ząbek czosnku,
  • 1 puszka pomidorów, 
  • 1 papryczka chili,
  • olej z oliwek,
  • sół, pieprz,
  • szczypta oregano. 


Przygotowanie :

W garnuszku rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim ząbek czosnku wraz z papryczka i oregano, następnie dodajemy pomidory i je obsmażamy przez  3 minuty i zalewamy całość bulionem. Gotujemy przez 10 minut. Całość blendujemy (jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy więcej bulionu a jeżeli zbyt wodnita gotujemy dłużej ) i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

My naszą zupkę podaliśmy z pysznymi grzankami z czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

Smacznego

Walentynkowe menu ZUPA KREM