Składniki
NA FARSZ:
- 5 dużych cebul
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki maku
- 500 g maki
- 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 łyżeczki soli
- 60 g masła lub margaryny
- 1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy sól, mak, olej i dusimy na patelni przez około 30 minut.
Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego
Mam nadzieje że i Wy je przygotujecie :)
Zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie
A o to linki do przepisów innych osób biorące udział w akcji:
Justyna
Agnieszka
Paweł
Ewelina
Bożena
Nina
Bernadeta
Iwona
Paulina
Dorota
Katarzyna
Marzena