Naszym zadaniem było upieczenie szarotki . My postanowiliśmy przygotować troszkę inny rodzaj tradycyjnego jabłecznika - francuską szarlotkę, ( tarte ) jabłkową.
Składniki:
Ciasto
- 250 g mąki
- 170 g masła
- 7 łyżek wody
- szczypta soli
Wierzch
- 8 jabłek
- 1/2 cytryna
- 100 g cukru
- 120 ml wody
Przygotowanie Ciasta
W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy pokrojone masło i całość mieszamy do połączenia się masła i suchych składników. Dodajemy wodę by ciasto się lepiej połączyło, odstawimy do lodówki na 40 minut po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy .
Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Skrapiamy owoce sokiem z cytryny, połowę jabłek kroimy w kostkę i dodajemy je do garnka. Dodajemy cukier i wodę gotujemy przez 15 minut na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną, Pozostawimy do ostygnięcia. Drugą połowę jabłek kroimy w cienkie plasterki. Na nasze ciasto wykładamy gotową muzę jabłkową na wierzch której układamy plasterki jabłka zaczynając od zewnętrznej strony tak by wyszedł nam taki o to piękny kwiatek. Całość posypujemy łyżeczką cukru i pieczemy w 190'C przez 40 minut.
Kasia upiekła Szarlotkę
Dorota upiekła Jabłecznik z kruszonką
Iziona upiekła Szarlotkę sypaną
Joanna upiekła Szarlotkę na biszkopcie z galaretką, budyniem i posypką z prażonych migdałów
Daria upieka jabłecznik z migdałami
Aga upiekła Szarlotkę z miętową nutkąMarzena upiekła Szarlotkę z budyniem