sobota, 10 października 2015

Francuska szarlotka

W tym tygodniu postanowiliśmy ponownie wziąć udział w wydarzeniu  Ciasto na niedzielę.
 Naszym zadaniem było upieczenie szarotki .  My postanowiliśmy przygotować troszkę inny rodzaj tradycyjnego jabłecznika -  francuską szarlotkę, ( tarte )  jabłkową.

Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 170 g masła 
  • 7 łyżek wody
  • szczypta soli  

Wierzch

  • 8 jabłek 
  • 1/2 cytryna
  • 100 g  cukru 
  • 120 ml wody 

Przygotowanie Ciasta
W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy pokrojone masło i całość mieszamy do połączenia się masła i suchych składników. Dodajemy wodę by ciasto się lepiej połączyło, odstawimy do lodówki na 40 minut po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  i przekładamy do formy .

Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych.   Skrapiamy owoce sokiem z cytryny, połowę jabłek kroimy w kostkę i dodajemy je do garnka. Dodajemy cukier i wodę gotujemy przez 15 minut na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną, Pozostawimy do ostygnięcia.  Drugą połowę jabłek kroimy w cienkie plasterki.  Na nasze ciasto wykładamy gotową muzę jabłkową na wierzch której układamy plasterki jabłka zaczynając od zewnętrznej strony tak by wyszedł nam taki o to piękny kwiatek. Całość posypujemy łyżeczką cukru i pieczemy w 190'C przez 40 minut.


Kasia upiekła Szarlotkę
Dorota upiekła Jabłecznik z kruszonką
Iziona upiekła Szarlotkę sypaną
Joanna upiekła Szarlotkę na biszkopcie z galaretką, budyniem i posypką z prażonych migdałów


Aga upiekła Szarlotkę z miętową nutką
Marzena upiekła Szarlotkę z budyniem


sobota, 3 października 2015

Eklery kawowe

Kiedyś zostaliśmy zaproszeni na Facebooku do wzięcia udziału w akcji ciasto na niedzielę, jakoś ostatnio nie mieliśmy dużo czasu na pieczenie i pisanie postów, ale na tą niedzielę pomysłem są eklery. A że bardzo je wraz z Adą lubimy dlatego postanowiliśmy je przygotować. Są pracochłonne ,ale ich smak jest warty zainwestowania godziny czasu w ich przygotowanie .







CIASTO 
  • 45 ml mleka,
  • 45 ml wody, 
  • 20 g masła,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli 
Przygotowanie 
 W garnku podgrzewamy mleko, wodę, masło  i szczyptę soli. Przesiane mąki dodajemy do gotujących się składników energicznie mieszając. Gdy masa się połączy wyłączamy ogień, a gdy masa trochę ostygnie stopniowo dodajemy do niej jajka  cały czas ucierając . Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  nasze eklery. 
pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180' C  

POLEWA KAWOWA
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej ( 100 g )
  • 10 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 20 g masła,

 W garnku gotujemy śmietankę dodając miód i kawę następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i masło. Całość dokładnie mieszamy  i odstawiamy do przestudzenia.

KREM
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 3 żółtka,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 90 g cukru,  
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka masła,
Do garnka wlewamy mleko, które zagotowujemy wraz z kawą . W misce ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy do nich mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Cienkim strumieniem przelewamy mleko do  miski z jajkami energicznie mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka,  wstawiamy na małym ogniu i dodajemy masło cały czas energicznie mieszając aż masa zgęstnieje do postaci budyniu , 


Upieczone i ostudzone eklery przekrawamy na pół górną połówkę zanurzamy w naszej polewie i odstawiamy  na deskę obok spodów aby później nasze połówki do siebie pasowały wstawiamy na parę minut do lodówki by czekolada zastygła. Na dolne warstwy wyciskamy krem przy pomocy rękawa cukierniczego i przykrywamy górnymi warstwami polanymi polewą. 

Pozdrawiam Patryk