środa, 16 października 2013

Cykoria w kurteczce

Już kiedyś o niej słyszałem w Polsce, ale była bardzo ciężko dostępna. W Holandii spożywa się ją pod rożnymi  postaciami. Dziś przedstawię wam jeden najbardziej znany przepis na jej podanie.

Składniki:

  • 4 cykorie
  • Boczek, szynka parmeńska
  • Żółty ser plastry
  • Sól pieprz


Przygotowanie:

Cykorie gotujemy przez około 10 minut w osolonym  wrzątku. Kroimy je na pół posypujemy solą i pieprzem. Zawijamy w plasterek sera i szynki. Układamy w żaroodpornym naczyniu wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180'C na 15 minut w zależności od  piekarnika.

poniedziałek, 14 października 2013

Spaghetti aglio olio

Teraz drugi przepis, który znalazłem. Na pyszny makaron w świetnym sosie. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki

  • Olej z oliwek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 chili ,
  • Pół pęczka pietruszki,
  • Sól, pieprz


Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Drobno siekamy chili, czosnek i pietruszkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek i papryczkę. Dodajemy ugotowane al dente spaghetti i dodajemy pietruszkę całość dokładnie mieszamy.

Smacznego



Wrapy z kurczakiem

Dziś cały dzień padało. Więc wszyscy zostaliśmy w domu. By się nie nudzić zabraliśmy się za przygotowywanie rożnych potraw. Ja ostatnio znalazłem rożne ciekawe przepisy, które z wielką chęcią przygotowałem. A to pierwsza potrawa. Bardzo fajna przystawka.

Składniki

  • Placki tortilla wrap
  • Sos do nachosów ewentualnie guacamole
  • Cebula
  • Filet z piersi kurczaka,
  • Papryka
  • Puszka kukurydzy
  • Zielony Ogórek
  • Papryka czerwona
  • Pomidor
  • Sałata lodowa mix sałat
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej do smażenia
Przygotowanie

Filet z kurczaka przyprawiamy i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Po 3-4 minutach odwracamy i po kolejnych minutach odstawiamy filet na deskę do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy sobie resztę składników. Paprykę kroimy w paski. Ogórka i cebulę w plasterki, a kukurydzę odcedzamy . Pomidora kroimy na ćwiartki. Sałatę rwiemy na mniejsze cząstki. Placki układamy na kawałku foli spożywczej smarujemy go łyżką lub dwoma sosu do nachosów. Układamy na nim paski fileta oraz część warzyw. Całość zawijamy .



sobota, 12 października 2013

Hollandse haring

Tak dziś trochę z innej beczki . W Holandii oprócz tysięcy rowerów, coffe shopów i innych dziwnych rzeczy. Holandia ma też swoja tradycyjną kuchnię . Jedną z potraw jest haring czyli śledź. Sezon na  nie zaczyna się już wiosną . W przeciwieństwie do polskiego śledzia jest to śledź jedno roczny. Często oprawiane już na kutrze pozbawiane głowy i wnętrzności. I w takiej postaci się je zjada obtoczone tylko z drobno pokrojoną cebulką Jest bardzo bogaty w kwas omega -3. Wiec jedzenie ich wychodzi nam tylko na zdrowie.



czwartek, 10 października 2013

Sos do makaronu

Dziś postanowiłem zrobić obiad w jesiennych barwach. Jak wam się podoba?
Składniki


  • Cukinia,
  • Papryka,
  • Cebula,
  • Puszka pomidorów,
  • 200g mięsa mielonego (wołowego),
  • Oregano,
  • Ząbek czosnku,
  • Sól, pieprz,
  • Olej z oliwek do smażenia.

Przygotowanie

Opłukane warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni wlewamy tłuszcz i obsmażamy. Dodajemy cukinie i paprykę. Dorzucamy po około 5 minutach  drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po upływie paru minut dodajemy pomidory. Całość dusimy jeszcze jakieś 10 minut (do miękkości warzyw) i  przyprawiamy.
Podajemy z dowolnym rodzajem makaronu. Całość posypujemy świeżo startym serem najlepiej parmezanem.

Smacznego




Sos pomidorowy

Dziś chcę się z wami podzielić moim przepisem na sos pomidorowy, który często wykorzystuje podczas gotowania. Można go wykorzystać na przykład przy przygotowywaniu pizzy, czy do ravioli.


Składniki

  • Pomidory w puszce lub świeże,
  • Cebula,
  • Czosnek ,
  • Oregano,
  • Sól, pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • Bazylia


Przygotowanie 

Rozgrzewamy patelnie, dodajemy tłuszcz. Gdy i on nabierze temperatury dodajemy drobno posiekane, cebulę i czosnek. Po ich lekkim podsmażeniu dodajemy pomidory:
- gdy używam z puszki i są one w całości kroimy je na mniejsze kawałki 
- z pomidorami świeżymi - wpierw je obieramy ze skórki i kroimy na małe części. Dusimy do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.
Całość przyprawiamy. 

środa, 9 października 2013

Jajecznica z łososiem

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia daje nam energię na całe popołudnie. Dlatego powinniśmy zadbać o to by ono było zdrowe, lekkie i pożywne . Jedno z takich śniadań chce wam przedstawić dziś

Składniki:

  • 4 jajka ,
  • Masło,
  • Szczypiorek,
  • Łosoś wędzony,
  • Sól pieprz,
  • Odrobina mleka,
  • Pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie

Jajka rozbijamy do miski, dodajemy odrobinę mleka i przyprawy. Na patelni roztapiamy odrobinę masła i wlewamy rozmącone jajka. Dodajemy pokrojonego łososia, szczypiorek i pomidorki. Podajemy ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Smacznego

Zachęcam was do zostawienia komentarza pod zdjęciem, a do osób którym podoba się nasz blog  i chcą na bieżąco obserwować kolejne posty, kliknijcie obserwacje na pasku po prawej stronie.

Pozdrawiamy






wtorek, 8 października 2013

Sałatka z wędzonym łososiem

Wczoraj na obiad zrobiłem penne z pesto. Pomyślałem, że fajnie by było gdy by na stole znalazła się jeszcze jakaś sałatka . Otwarłem więc lodówkę, by zobaczyć z czego mogę wykonać ową sałatkę. Powstała z tego co znajduje się zawsze w mojej lodówce.

Składniki:

  • Sałata lodowa
  • Pomidorki koktajlowe
  • Łosoś wędzony opakowanie 200 g
  • Jogurt naturalny
  • Majonez
  • Szczypiorek
  • 3 jajka
  • Sól pieprz
Przygotowanie

Sałatę obieramy płuczemy i delikatnie osuszamy, ja używam wirówki do sałaty. Osuszoną rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Opłukane pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. Łososia kroimy na mniejsze części. Ugotowane jajka obieramy i kroimy na cztery.
Sos przygotowujemy z połączenia jogurtu naturalnego i majonezu, ja używam w równej ilości obydwóch składników. Jeżeli chcecie bardziej light użyjcie więcej jogurtu. Dodajemy posiekany szczypiorek i przyprawiamy (nie solimy dużo, gdyż ryba jest już słonawa). Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego

PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły. To pomoże nam w dążeniu do doskonałości.


poniedziałek, 7 października 2013

Petit pains au chocolat

Gdy za oknem niebo jest zamglone. A liście zmieniają kolor i spadają z drzewa. W kominku tli się ogień. Dzieciaki mają ochotę na kakao. Fajnym dodatkiem jest słodka ciepła bułeczka z roztapiającą się czekoladą. przygotowanie jej jest bardzo proste.



Składniki

  • Ciasto francuskie,
  • 200 g czekolady (ja używam deserowej),
  • 1 jajko
Przygotowanie

Ciasto kroimy na paski o szerokości około 5 cm, a długości 10 cm. Układamy na ich początku kawałek czekolady i zawijamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około kwadransa w temperaturze 180'C.

Smacznego





sobota, 5 października 2013

Nie udane gotowanie.

Zawsze wszyscy się chwalą  co dobrego ugotowali, ja również. Dziś chcę trochę odejść od tej reguły. A mianowicie. Wieczorem postanowiłem ugotować coś z gotowego przepisu, ale możliwe, że w czasie pracy poszło coś nie tak, a  może po prostu to nie mój smak?
Zrobiłem wszystko jak w podanym przepisie flamich z porami i serem. Kruche ciasto w smaku i wyglądzie było dobre jak zawsze mi wychodzi ale farsz nie zrobił na mnie wrażenia. Ńie smakował mi.
Może coś jest nie tak z tym przepisem? Robiliście już coś podobnego kiedyś, jak wam smakowało?
Jakie są wasze ulubione potrawy na kruchym cieście ?

piątek, 4 października 2013

Żeberka w piwie

Składniki:

  • 1.kg żeberek,
  • jedna duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • olej do smażenia,
  • piwo,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie 


Żeberka kroimy na części równe, po około 3 kości każda. Posypujemy przyprawami i obsmażamy ją na tłuszczu w brytfannie. Dodajemy cebulę i marchewkę pokrojone na 4 części. Dalej obsmażamy. Wlewamy piwo i dusimy pod przykryciem.przez około pół godziny. 
Smacznego 

Zachęcam was do komentowania moich postów i do dodania do listy czytelniczej bądź do znajomych na google plus   

Kebab

Witajcie dziś chcę się z wami podzielić moim pierwszym filmem na youtubie
jak  zrobić kebaba.
Zapraszam do oglądania filmu i innych postów na blogu
Pozdrawiam:)









czwartek, 3 października 2013

Tort


Składniki:
  • Gotowe spody do tortów (można kupić praktycznie w każdym sklepie lub cukierni)
  • krem do tortów błyskawiczny (Dr. Oetker, Gellwe, Delecta)
  • owoce (ja wybrałam porzeczki, ale wybór należy do was)
Do dekoracji użyłam rękawa z dużą końcówką w kształcie gwiazdki ;)

Cały tort przełożyłam kremem waniliowym. Ozdobiłam na około gwiazdkami ;) posypałam porzeczkami i gotowe !


Smacznego




środa, 2 października 2013

cookpl.blogspot.com

Witajcie
Jeżeli spodobał ci się mój blog moje przepisy które tu zamieszczam. Smakuje ci to co proponuje i chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami których będę zamieszczał parę w tygodniu. Dodaj post do listy czytelniczej bądź dodaj mnie do znajomych na  google plus .
Miłego dnia :)

Awokado i krewetki

Składniki:

  • 2 sztuki dojrzałego awokado
  • opakowanie małych krewetek 200 g,
  • sól, pieprz
  • można użyć odrobinę majonezu
  • sok z cytryny
Przygotowanie
Awokado kroimy na pół wybieramy miąższ łyżka do miski. Rozdrabniamy je na masę przy użyciu widelca.
Dodajemy sok z cytryny i przyprawy ewentualnie majonez ja go nie używam. Do tak przygotowanego awokado dodajemy nasze krewetki. Całość dokładnie mieszamy.

Bardzo fajna i szybka przystawka 
Polecam

Smacznego :)

wtorek, 1 października 2013

Marynata do krewetek

Składniki:
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • chili,
  • kieliszek białego wina,
  • olej z oliwek,
  • kilka listków bazylii
Przygotowanie

Obrany czosnek, bazylię i chili drobno siekamy. Dodajemy do miski wino sok z cytryny i olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty dodajemy rozmrożone lub świeże krewetki  wszystko z sobą mieszając. by marynata dobrze otoczyła owoce morza. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu około 3-5 minut (gdy krewetki zrobią się różowe).
Można też je grillować .