czwartek, 23 października 2014

Ciastka maślane

Witajcie dawno nas tu nie było, ale postaramy się nadrobić zaległości. Na początek dobra wiadomość na fanpagu na facebooku jest już Nas ponad 200. Co bardzo cieczy i motywuje do dalszego działania. Dzisiaj chcieli byśmy Wam przedstawić  prosty przepis na ciastka maślane.  My nasze ozdobiliśmy przy pomocy stempli, Wy możecie je przygotować w dowolnej formie i z dowolnymi dodatkami np. skórką z cytryny, czy ziarenkami wanilii. 



Składniki 
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 jajko
100 g cukru pudru
Łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

W misce utrzeć masło (temperatura pokojowa) z cukrem. Potem dodajemy jajko, przesianą mąkę i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wkładamy na 2 godz do lodówki.
Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C. Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując blat mąką.
Wyciąć ciasteczka foremką i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na każdym ciastku zrobić stempel :
Wstawić do piekarnika i piec około 12-13 minut, aż brzegi się zarumienią.



niedziela, 12 października 2014

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym

W czasie gdy w naszej kuchni trwał remont  i do dyspozycji mieliśmy tylko piekarnik i kuchenkę turystyczną na jeden palnik, często przygotowywaliśmy dania w piekarniku. Wypróbowaliśmy  wiele przepisów, ale nie wszystkie nam smakowały. Ten przypadł nam do gustu.  Dziś gdy już kuchnia opadła z kurzu i wszystko jest piękne i błyszczące postanowiliśmy  powrócić do tego przepisu.



Składniki :


  • 300 g mięsa mielonego,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 6 łyżek oleju z oliwek, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 por, 
  • 5 pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • 100 g startego sera.


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut.
Olej mieszamy z przyprawami i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Marchewkę, grzyby  i por kroimy w talarki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso mielone wymieszane z 3 łyżkami oliwy. Przykrywamy je ziemniakami na które wykładamy pozostałe warzywa. Całość polewamy pozostałą  oliwą  ziołową. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180' C. Po 15 minutach zdejmujemy przykrycie i posypujemy startym serem i zapiekamy przez jeszcze 10 minut.

Smacznego :)

wtorek, 7 października 2014

Tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną

Witajcie moi drodzy u nas zaczęła się jesienna pogoda niestety nie jest tak piękna jak w Polsce. Często pada deszcz, a wieczory są już chłodne.  By wrócić wspomnieniami do ciepłego lata Ada postanowiła upiec tartaletki z truskawkami .
W internecie jest pełno różnego rodzaju przepisów na kruche ciasto my polecamy wam przepis Piotrka z Kocham Gotować (wyszło idealne )









Na upieczone tartaletki nałożyliśmy truskawki. My użyliśmy truskawek z puszki, Wy możecie użyć dowolnego owocu, a na wierzch ładnie wycisnęliśmy bitą śmietanę .




Piękny i szybki deserek 



Zachęcam Was również do odwiedzenia blogu prowadzonego przez Adę kokosowa ada


Pozdrawiamy 

piątek, 3 października 2014

Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami

Witajcie
Jak wiecie, my bardzo lubimy dania lekkie dlatego dziś naszła nas ochota na pyszną i orientalną sałatkę, która jest bardzo szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 100 g zielonej fasolki,
  • 2 cebulki dymki,
  • 50 g makaronu ryżowego,
  • 125 g krewetek koktajlowych,
  • pół papryki,
  • 100 g kiełek fasoli mung, 
  • parę łyżek sosu sweet chili do sajgonek .

fasolkę obieramy i gotujemy, a makaron przygotowujemy jak na opakowaniu.  Paprykę, dymkę kroimy   całość.   Na talerzu wykładamy przygotowany makaron i  dokładamy warzywa i krewetki Wszystko z sobą mieszamy i polewamy sosem.





Miłego weekendu :)