środa, 29 stycznia 2014

Naleśniki z pomarańczami

 Zainspirowany blogiem Szymona http://pimpmypancakes.blogspot.nl/  postanowiłem na dzisiejszy lunch przygotować sobie naleśniki.  Miałem pod ręką pomarańcze, więc pomyślałem, że będzią idealnym uzupełnieniem tego dania.

 Składniki na ciasto:

  • Półtora szklanki mąki
  • Szklanka mleka
  • Jajko
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka oleju do smażenia
  • szczypta soli

Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ją z solą i cukrem, dodajemy jajko i mleko. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, gdy ciasto będzie za gęste dolewamy więcej mleka.

Pomarańcz kroimy w plasterki,  ja użyłem tylko 4 plasterki, a z reszty pomarańczy wycisnąłem sok na patelnie dosypałem łyżkę cukru, gdy  powstał syrop dodałem plasterki owoców . Naleśniki składamy i polewamy je sosem dodajemy plasterki pomarańczy do dekoracji.

Smacznego






PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły. To pomoże nam w dążeniu do doskonałości.

Tort z różami cz. 2

Witajcie

W tym poście opiszę Wam krok po kroku jak wyczarować piękne różyczki do naszego tortu i jak go wykończyć.

Róża krok po kroku:

Potrzebne nam będzie marcepan w dwóch kolorach (ja korzystam z gotowego, który kupiłam w sklepie cukierniczym, ale można także zrobić go samemu w domu), podkładka, patyczki od szaszłyków i narzędzia do modelowania (z kulkami i do listków), ale nie są one niezbędne.


 Odrywamy kawałek marcepanu w kolorze czerwonym i formujemy z niego kulkę.


Rozwałkujemy ją na grubość 1 mm ( ja użyłam do tego narzędzia do modelowania )


Wycinamy kółka, mi z pomocą przyszła końcówka do dekoracji tortów kremem.


PS. Im więcej kółek (płatków) tym bardziej rozwinięta róża.


Za pomocą kulkowego narzędzia delikatnie gładzimy końcówkę kółka, sprawi to, że końcówka delikatnie będzie falowała, co upodobni ją do prawdziwego płatka róży.


Pierwszy płatek zawsze najtrudniej zamocować, ale gdy dojdziecie do wprawy to zajmie Wam sekundę. Pierwsze kółeczko owijamy całe wokół patyczka (niech lekko odstaje u góry).


Kolejne płatki dokładamy naokoło środkowego płatka i każdy coraz bardziej odchylamy.




Różyczka gotowa, ale Wasza oczywiście może być większa ;)


Jeżeli chodzi o listek to naprawdę bardzo proste. Zielony marcepan rozwałkujemy i narzędziem do liści (można innym) wycinamy kształt liścia.



Doklejamy listek do różyczki i gotowe.



Mam nadzieję, że mój post pomoże Wam w stworzeniu pięknych różyczek, które mogą ozdobić urodzinowy tort. Pozdrawiam i życzę udanego dekorowania.


poniedziałek, 27 stycznia 2014

Placki ziemniaczane

Witamy!
Drugim również bardzo częstym obiadem regionalnym są placki ziemniaczane, czyli Plyndze. Jak sama nazwa mówi zrobione z ziemniaków jak większość dań Wielkopolskich ;) U nas w domu jadamy je na słodko (z cukrem).

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • 2 duże cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki mąki (pół na pół pszenna z ziemniaczaną)
  • sól, pieprz
  • majeranek (ewentualnie)
  • smalec lub olej do smażenia 
Przygotowanie:

Obrane i opłukane ziemniaki oraz cebule ucieramy na tarce z małymi otworami. Dodajemy jajka, drobno posiekany czosnek, mąkę, sól, pieprz, ewentualnie majeranek i dokładnie mieszamy. 
Nabieramy łyżką porcje ciasta i ostrożnie układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. smażymy placki z obu stron, aż się zarumienią. 
Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, może odłożyć je najpierw na ręcznik papierowy, a dopiero potem na talerz. 
Smacznego ;)


Przepis również znalazłam w książce "Polska kuchnia regionalna" Mai Bartczak.



PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły. To pomoże nam w dążeniu do doskonałości.

sobota, 25 stycznia 2014

Faworki

Witajcie tu Patryk !
Faworki kojarzą mi się z smakiem dzieciństwa, gdyż kiedyś robiłem je wraz z babcią.  Dziś postanowiłem wrócić do tamtych  smaków i zrobiłem chruściki .

  Składniki :

  • 300 g mąki,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • Szczypta soli,
  • 500 g Smalca, ewentualnie oleju,
  • Cukier puder do posypania.


Przygotowanie:

Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy do nich śmietanę, masło  i mieszamy.  Wsypujemy mąkę , oraz alkohol . Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę na stolnicy wysypanej mąką, wykładamy ciasto i dokładnie wałkujemy  na cienko . Kroimy paski 10 na 3 cm w których wykonujemy nacięcia  przez środek o długości 5 cm i przewijamy jeden koniec ciasta przez otwór.  Smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 170' C przez około 5 minut na zloty kolor. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy do przestudzenia . Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego













PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły. To pomoże nam w dążeniu do doskonałości.

piątek, 24 stycznia 2014

Tort z różami cz. 1

Witajcie z tej strony Ada !
Oto pierwszy post z nowej serii cukierniczej. Pragnę tutaj pokazać Wam różne techniki i przepisy wypróbowane i polecane przeze mnie. Dodane zdjęcie pod ostatnim postem  nie było przypadkowe, ponieważ dziś pokarze Wam, jak taki oto tort przygotować. Ma on dekoracje uniwersalną dlatego pasuje na każdą okazję.

Przepis na biszkopt dostałam od koleżanki mojej mamy podobno zawsze się udaje i u mnie narazie się to sprawdza ;)

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka jajek od białek. Ubijamy białka z cukrem. Po dokładnym ubiciu dodajemy stopniowo żółtka i przesianą mąkę (oba rodzaje ). Na samym końcu dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. 

Uwaga !
Na dużej blaszce (prostokątnej) pieczemy w 180' C przez 25 min i u mnie po tym czasie zawsze jest już gotowe. (Zawsze sprawdzamy ciasto patyczkiem czy na pewno jest gotowe)
Na małej blaszce (takiej jak na zdjęciu) w 180' C przez 25 min i stopniowo przedłużałam czas, aż ciasto będzie gotowe (co jakiś czas zaglądałam i sprawdzałam )

PS. Niestety w małej blaszce piekłam ten biszkopt pierwszy raz dlatego taki nie dokładny czas, ale jak wszystko sprawdzę dokładnie ( zapowiada się częstsze pieczenie) to na pewno naniosę poprawki.


Jeżeli chodzi o krem do tortu korzystałam z bardzo dobrego przepisu. Znalazłam go na youtube na kanale kotlet tv. Polecam jest świetny. Na dole zamieszczam filmik, aby ułatwić Wam do niego dostęp.



Czekamy, aż biszkopt ostygnie i kroimy go na trzy poziomy i przekładamy gotowym kremem.

Uwaga!
Polecam zakupić nie drogie urządzenie przeznaczone do krojenia biszkoptu (wtedy części będą na pewno równe), albo zrobić to przy pomocy nici (naciągniętą nić przeciągamy przez cały biszkopt na danej wysokości, dobrze jak druga osoba pomoże na przytrzymać biszkopt, aby nie miał szans na "ucieczkę" )



W kolejnym poście przedstawię Wam jak udekorować Nasz tort oraz pokarzę krok po kroku jak stworzyć różyczkę i listka do dekoracji. Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia ;)

wtorek, 21 stycznia 2014

Tort z różami

Witajcie !

Dzisiaj mała zapowiedz serii cukierniczej. Jak dobrze wiecie interesuję się ( Ada ) cukiernictwem i powoli samodzielnie zagłębiam się w jej tajniki. W tej serii chce pokazać Wam jak stworzyć samemu w domu torty na różne okazje. Plusem samodzielnego tworzenia tortów jest świadomość, że tort będzie na pewno taki jaki sobie wymarzyliście i satysfakcja gdy sprawimy bliskim radość.
Nawet jeżeli uważacie, że to nie dla Was, spróbujcie, a może okaże się, że odnajdziecie swoją ukrytą pasje, tak jak ja.
 Pozdrawiam :*



niedziela, 19 stycznia 2014

Sałatka z kurczakiem z curry - styczniowe wyzwanie blogerek i blogerów






Po raz pierwszy bierzemy udział w akcji wyzwanie blogerek i blogerów. Jest to świetna zabawa zorganizowana przez Martę i Paulinę, w której bierze udział wiele blogów kulinarnych, z którymi łączą nas wspólne pasje. Tematem akcji w tym miesiącu są imprezowe przekąski świetne na każdą okazję nie tylko karnawałową. My przygotowaliśmy z tej okazji sałatkę z kurczaka z curry podanej na tościkach, można ją podać na kawałkach chleba tostowego czy bagietce.


Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • łyżeczka przyprawy curry,
  • Cebulka,
  • Majonez,
  • Sól, pieprz,
  • łyżeczka cukru .
Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę. Gdy woda wrze wkładamy pierś z kurczaka i gotujemy około 10 minut. Odkładamy kurczaka do przestygnięcia. W tym czasie kroimy w drobna kostkę cebulkę. Gdy kurczak jest już chłodny kroimy go w Kostkę  i wsypujemy do miski z cebulką . Dodajemy 4 łyżki majonezu (można go wymieszać z  dwoma łyżkami jogurtu naturalnego)  doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy .  Najlepiej odstawić sałatkę na  parę godzin do lodówki.









piątek, 17 stycznia 2014

Pyry z gzikiem

Jeżeli chodzi o kuchnię Wielkopolską to głównym jej składnikiem są Pyry, czyli ziemniaki. Uwielbiamy je dlatego większość regionalnych potraw ma w sobie ten oto składnik.
W dzisiejszym poście przedstawię Wam przepis na tradycyjny piątkowy obiad z mojego regionu, a są to Pyry z gzikiem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag białego sera twarogowego
  • 0,25 l kwaśnej śmietany (30%)
  • cebula
  • pęczek szczypiorku
  • Pęczek koperku
  • kilka łyżek masła
  • sól
Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinach. 
Twaróg rozrabiamy ze śmietaną, dodajemy pokrojoną cebulkę i zieleninę.
Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Obrane i okraszone masłem pyry solimy.
Podajemy z gotowym twarożkiem, czyli gzikiem. 


Przedstawiony powyżej przepis odnalazłam w książce Maji Bartczak "Polska kuchnia regionalna", którą serdecznie polecam. Znajdziecie w niej również przepisy potraw z innych zakątków Polski.





sobota, 4 stycznia 2014

Mojito drink

Choć noc sylwestrowa już za nami warto wiedzieć jak przygotować drink mojito na  Zabawę karnawałowa czy inną Imprezę .

Do przygotowania będzie potrzebne nam:

  • Biały rum,
  • Cukier,
  • Kruszony lód,
  • Mięta,
  • Limonka,
  • Woda gazowana 

Przygotowanie  :

Do szklanki dodajemy Parę cząstek limonki i porwane liście mięty. Całość delikatnie rozgniatamy łyżka by wydobyć sok  wsypujemy łyżkę cukru. Wlewamy kieliszek rumu dodajemy kruszony lód do 2/3 wysokości szklanki i zalewamy wodą gazowaną.


PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły. To pomoże nam w dążeniu do doskonałości.