sobota, 25 stycznia 2014

Faworki

Witajcie tu Patryk !
Faworki kojarzą mi się z smakiem dzieciństwa, gdyż kiedyś robiłem je wraz z babcią.  Dziś postanowiłem wrócić do tamtych  smaków i zrobiłem chruściki .

  Składniki :

  • 300 g mąki,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • Szczypta soli,
  • 500 g Smalca, ewentualnie oleju,
  • Cukier puder do posypania.


Przygotowanie:

Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy do nich śmietanę, masło  i mieszamy.  Wsypujemy mąkę , oraz alkohol . Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę na stolnicy wysypanej mąką, wykładamy ciasto i dokładnie wałkujemy  na cienko . Kroimy paski 10 na 3 cm w których wykonujemy nacięcia  przez środek o długości 5 cm i przewijamy jeden koniec ciasta przez otwór.  Smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 170' C przez około 5 minut na zloty kolor. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy do przestudzenia . Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego













PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia, opinie lub pomysły. To pomoże nam w dążeniu do doskonałości.

2 komentarze:

  1. faworki smażę tylko i wyłącznie na smalcu :) tak jak i pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszędzie widzę faworki! chyba będę musiała też zrobić :)

    OdpowiedzUsuń