Witajcie dziś chcemy się z Wami podzielić przepisem na pyszny placek z borówkami. które są dostępne cały rok świeże np. w Lidlu. Można też użyć jagód
Składniki:
Ciasto
- 200 g mąki,
- 250 g masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 6 żółtek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 25 g kakao,
- szczypta soli,
- 500 g borówek,
- 6 białek,
- 180 g cukru,
- 100 g rozpuszczonego masła,
- 120 g budyniu waniliowego w proszku,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- sok z 1/2 limonki
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąke i dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło pokrojone w kostke. Ciasto zagniatamy i dodajemy szczyptę soli. Ciasto dzielimy na dwie części 3/4 i 1 /4 do większej części dodajemu kakao i znowu wyrabiamy. Obie części zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 1 godzinę . formę wykładamy papierem do pieczenia ciastem kakowym wykładamy dno blaszki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym 180'C przez 18 minut.
Białke ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, pod koniec dodajemy sok z 1/2 limonki. i budyń a gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione masło i mieszamy za pomocą trzepaczki .
Tak przygotowaną piankę wykładamy na wypieczony spód . Na równie rozłożoną masę wysypujemy borówkami na które wysypujemy drugą część drobno pokruszonej reszty ciasta (ala kruszonka) Ciasto pieczemy w temperaturze 180'C przez 50-55 minut
Brzmi zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńhttp://dominikamorys.blogspot.com/
Cudowne ciacho. Bardzo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuń